Feed on
Posts
Comments

Blogul lui Victor Timotin

Mă strădui să găsesc cărți interesante care să mă fascineze într-un fel. Sunt destul de capricios la ceea ce este scris și repede îmi dau seama dacă cartea este cu tentă autentică sau comercială. Urmează să mai scriu articole în care voi caracteriza cărțile ce mă marchează și de aceasta este important să descriu tipajele de cărți.

Cărți autentice – sunt produse cu originalitate și dedicate subiectului abordat. Sunt scrise de oameni cu talent deosebit (Jules Vern, Grigorie Vieru, Jack London, etc.) sau cu istorii de viață unice (Victor Frankl, Nelson Mandela, Richard Branson, etc.). Cărțile acestea merită a fi căutate și citite cu sufletul la gură.

Cărți comerciale – au intenția să ne vîndă ceva despicînd o idee originală pe cît mai multe pagini, astfel de cărți împrumută ideile oamenilor autentici și prin marketing intens ne fac să credem că sunt excepțional de bune. Așa cărți de obicei sunt însoțite de sloganuri ca ”Bestseller”, ”Cea mai vîndută carte a anului”, ”Librăria Curtescu vă recomandă” și altele. Aceste cărți ne fac fericiți pe moment, dar nu ne rezolvă problema în sine.  Exemple de autori sunt: Brian Tracy, Robert Kiyosaki, etc. Autorii acestor cărți de obicei devin milionari și scopul lor este de a face cît mai mulți bani.

Eu voi scrie doar despre cărți autentice, fiindcă doar așa cărți îmi plac. Pentru alte tipuri de cărți citiți pe paginile altor bloggeri de la noi.

Mai demult am descoperit cartea lui Igor Guzun, ”Vinil”…

Este o carte despre care titlul spune atît de multe lucruri profunde, dar pe care nu le înțelegi pînă nu o citești. În această carte mi-am recitit copilăria prin propoziții, fraze și legături de cuvinte, care lovesc direct în suflet și amintiri. Sunt culese atît de multe detalii despre specificul țărișoarei noastre căci atinge pe fiecare. Îmi place enorm de mult, fiindcă este autentică și nu am citit în altă parte ceva similar. E o carte autohtonă care merită pe deplin atenția fiecăruia. Prețul unei cărți nu mereu reflectă valoarea pe care o poartă în sine, iar în cazul operei ”Vinil” valoare pe care o poartă pentru fiecare este peste prețul plătit pentru ea.

Vă voi reda doar cîteva din ideile care m-au atins profund:

„Moldova, o țară scrisă cu creta.”

„Copilăria este atunci când părinții sunt încă sănătoși, iar buneii încă sunt”.

„Prima noastră minge a fost din cârpe, la fel ca prima păpușă a fetelor vecine”.

„Nu mai tăcem în receptor atunci cînd sunăm o fată care ni-i dragă”.

„Nu mai port așa des cravată și băsmăluță. S-ar putea să aibă dreptate oamenii care spun că, de fapt, cravata e cel mai inutil lucru inventat vreodată. La fel și băsmăluța, dacă ai șervețele de o singură folosință”.

„Copilăria se termină atunci cînd nu mai trebuie să ne facem lecțiile, dar viața continuă să fie învățătorul nostru”.

Este o carte care te cheamă să fii mai bun, să te gîndești la ce a fost, să dorești ceva mai mult și în final ori de cîte ori o citești realizezi că descoperi sentimente noi la recitirea acelorași fraze.

Lectura ne face mai buni, mai creativi și mai inspirați. Citiți oameni ca să deveniți mai mult decît sunteți.

Comments

Lasă un comentariu