Feed on
Posts
Comments

Twitter-ul a schimbat chiar şi suportul pe care se produc astăzi revoluţiile. În trecut, revoluţiile s-au asociat, de exemplu, cu un anumit tip de stofă – revoluţia de catifea. Revoluţiile au fost colorate – cum a fost cea oranj. Ori au purtat în braţe flori– revoluţia garoafelor.

Acum revoluţiile mai noi se pot produce şi cu suport electronic. „Revoluţia Twitter” – aşa au intrat în titlurile presei internaţionale evenimentele de la Chişinău, din aprilie 2009, chiar dacă, poate, se potrivea mai bine „Revoluţia pietrelor” sau „Revoluţia tinerilor”. A rămas, totuşi, „Revoluţia Twitter”, după modul în care tinerii protestatari s-au convocat – prin mesaje electronice.

Ce este Twitter-ul? Un site web, o platformă de microblogging, prin care utilizatorii scriu şi transmit mesaje scurte, care nu depăşesc 140 de caractere. Îndemnul de pe interfaţa Twitter-ului poate fi înţeles în felul următor: „Scrie, împărtăşeşte şi descoperă ce se întâmplă chiar acum, oriunde în lume”. Şi îndemnul este urmat. Accidentul de maşină, din noiembrie 2009, al celebrului jucător de golf, Tiger Woods, a fost relatat mai întâi de Twitter, şi abia apoi de CNN.

Twitter-ul a fost creat în 2006, iar peste trei ani, la sfârşitul lui 2009, băieţii de la Twitter (The Twitter Guys), Biz Stone şi Evan Williams, fondatorii reţelei Twitter, au fost desemnaţi de către revista „Time” drept „personalităţi care au contat în anul 2009”.

Cuvântul „Twitter” poate fi tradus din limba engleză prin „ciripit”, „ciripitor”. Iar ideea de Twitter poate naşte nu doar revoluţii, ci şi un alt tip de scriere şi lectură, „twitteratura”. În varianta Twitter, marile cărţi ale literaturii universale nu au mai mult de 140 de caractere. „Imaginaţi-vă cum ar fi fost dacă Ahile ar fi avut cont pe Twitter şi un iPhone şi şi-ar fi spus povestea în timp real!” Aşa vor fi cărţile cu twitteratură, explică autorii ideii, doi studenţi de la Universitatea din Chicago.

Astfel, Twitter-ul este nu doar al tinerilor, ci şi al lui Hemingway, Steinbeck şi Shakespeare. Aici cărţile lor sunt citite, cum se spune, ca pâinea caldă, într-un timp în care şi brutăriile au ajuns să anunţe pe Twitter când scot pâinea din cuptor.

Poate că ar trebui să anunţ postarea acestui text şi pe Twitter?

Comments

Lasă un comentariu