Feed on
Posts
Comments

Top 10 cărți

Acestea sunt cele 10 cărți bune, care îmi vin în minte după ce le citesc pe celelalte. Nu sunt cărți de citit, sunt cărți de jucat.

Dama de pică. Interesant ce culoare are? Verde? Neagră? Cred, totuși, că e galbenă, pentru că există un cântec ce confirmă asta: „Adio, pică frunza / Şi-i GALBENĂ ca tine…” Dame de pică e galbenă, deci, mai ales că sora ei, Dama cu camelii, a murit de tuberculoză.

Regele de roșu, adică regele de cupă. A nu se confunda cu Cupa Regelui la fotbal, care face parte din alt joc. În celelalte cărți – nu de joc, ci scrise – regelui de roșu i se mai spune Roșu Împărat. Iar de aici până la politică nu e decât o mutare a celui care scoate asul.

Asul din mânecă. O fi acesta în viața publică moldovenească de pică (verde)? de treflă (ghindă)? de caro (dobă)? sau de cupă (roșu)?

Asul de cupă poate fi asul de Cupă Davis al lui Djokovic, de exemplu, omul care are în nume jocul – D-joc-ovic. Și mai are în nume și ultimul verb din „Veni, vidi, vici” (am venit, am văzut, AM ÎNVINS)…

Iar cartea asta le învinge, poate, pe toate: „Король, дама, валетъ”, roman de Vladimir Vladimirovich Nabokov.

Iar mișcarea de răspuns este „Valetul de caro” („Bubnovîi Valet”), o grupare avangardistă din care au făcut parte pictorii Kandinsky și Malevici.

Continent cu numele celei mai valoroase cărți de joc? AS-ia. Oraș cu nume de damă? DAMA-sc.

Opt. Se mai citește și ОРТ – Первый канал.

Nouă. Nouă de care? Noua de caro!

10. Zi ce căr-ți-au mai răm-AS?

Comments

Lasă un comentariu