Feed on
Posts
Comments

Chiar dacă nu a venit încă Ziua internațională a lecturii cu voce tare, de pe 24 februarie, și nici Ziua internațională a cărții, de pe 23 aprilie, vreau să apreciez astăzi contribuția imensă la promovarea cititului printre tineri a lui The Motans, Carla’s Dreams și Kapushon.

De ce azi? Pentru că pe 24 februarie vom fi ocupați cu Dragobetele, iar pe 23 aprilie sigur vom avea și atunci ceva: alegeri, referendum sau vreo altă urgență și numai de lectură n-o să ne ardă atunci, dar poate că ar trebui.

The Motans, Carla’s Dreams și Kapushon au inserat în câteva dintre piesele lor mesaje axate pe beneficiile lecturii pentru tineri – băieți și fete.

Nu știu cum e cu Bradbury și Wilde, dar în legătură cu Bukowski cred că este citit acum mai mult decât alte dăți de către adolescenți și adolescente – am văzut cărțile lui Bukowski pe genunchii lor – și datorită versurilor din cântecul lui The Motans, „Versus”: „Mi-ai plăcut pentru că erai nice / și pentru că citeai Bukowski, Bradbury și Wilde”.

Iar Carla’s Dreams îi spune direct într-o „Scrisoare fratelui mai mic” să citească totul: „Oricare om în esență este un meșter. / Vrei să afli meșteșugul tău? Citește. / Citește totul de la A la Z. Depozitează, / Discută, apără, combate, analizează”.

Din acest playlist de promovare a cititului printre tineri nu putea să lipsească „Romanul de la Cluj”, în versiunea Kapushon feat. Stela Boțan, cu toate conotațiile știute dar nerostite ale acestei cărți cult. „Bun găsit, România. / Aici luna e de pluș, stelele – pietre Swarovski, / Soarele e ca-n romanul despre Cluj al lui Vakulovski”.

Citiți mai departe…

Cine se scoală dimineață mai de carte ajunge.

Comments

Lasă un comentariu