Feed on
Posts
Comments

Constantin Tonu | revista „STEAUA” *

În 2017, la doi ani după apariția cărții „Vinil”, scriitorul basarabean Igor Guzun publică, la editura Urma Ta, un volum de forță afirmativă și unitivă intitulat Bine**, prin care sfidează cu seninătate preaplinul tendințelor de a deconstrui, de a nega și de a se situa opozitiv predominant în literatura (română) contemporană.

„Bine” este un volum compozit atât din punct de vedere formal – cuprinzând în paginile sale elemente de memorialistică, anecdote, interviuri, proză scurtă, poezie, eseu etc. – cât și din punct de vedere tematic, autorul adunând amintiri despre oameni și obiecte, sfaturi pentru fiica sa (și, extrapolând, pentru întreaga generație mai tânără), proverbe ingenios continuate („Ochii care nu se văd se uită. La alții.”) considerații despre dragoste (dragostea este atunci când știi să schimbi replica mânioasă „Tu taci!” pe o mângâiere: to touch) despre cărți (pe care „unii le joacă. Alții le colorează. Iar cei mai mulți, totuși, le citesc.”), despre Moldova și despre Chișinăul plin de groază („de o groază de oportunități”), dar mai ales despre limba în care gândim și care ne permite să rostim toate aceste lucruri. Mai mult de atât, caracterul eteroclit este potențat și prin faptul că volumul conține opt ilustrate pe care cititorul este îndemnat să le rupă și să le dăruiască persoanelor dragi.

Pentru a întocmi această radiografie a vremurilor trecute și prezente și pentru a crea punți de legătură între generații, Igor Guzun nu se oprește doar la ceea ce este la îndemână și ușor accesibil în cadrul limbii române.

Meritul lui este de a forța posibilitățile de exprimare ale acesteia, trasând – prin jocuri strălucite de cuvinte și printr-o ironie bine dozată – noi conexiuni între lexeme și sintagme.

Tot ceea ce intră în compoziția cărții, de la fragmente din Constituție până la descrieri ale constituției mai mult sau mai puțin suple a femeii iubite, suferă o transfigurare estetică, întrucât, ne dezvăluie autorul, „cartea este o poartă. O poartă cu ei oamenii în geantă, în smartphone, în mașină, în valiză… Ca să ajungă mai departe.”

Stând sub zodia Binelui, cartea lui Igor Guzun are avantajul de a se adresa tuturor vârstelor, fiindcă vorbește în numele acelor experiențe comune în interiorul cărora ne împărtășim intimitățile, iar pentru a intensifica plăcerea lecturii, cititorii sunt invitați să parcurgă cele 69 de texte scurte care alcătuiesc această sutră în 69 de poziții diferite. „Fără preludiu. Fără inhibiții”.

__

* STEAUA – revistă culturală editată de Uniunea Scriitorilor din România la Cluj-Napoca și finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Anul LXIX * nr. 6 (836) * iunie 2018

** Igor Guzun, Bine, Chișinău, Agenția URMA ta, 2017

Comments

Lasă un comentariu