Feed on
Posts
Comments

– Lectura din Eminescu la o cafea s-ar putea numi astăzi Emi-Nescafe, spune Igor Guzun, îndemnându-l pe Doru Ciocanu să recitească împreună clasicii.

– Iar când Eminescu era mic şi tatăl lui, Emi-No-ВИЧ (cred că pe atunci SIDA nu exista deloc, mărturisește Doru), îl lăuda pentru note bune, maică-sa îi turna în cană de lut lapte cu Emi-Nesquik.

– Marx a devenit mai întâi Trademark (™), iar apoi Lovemarks – un viitor dincolo de branduri.

– Iar după ce a murit, a devenit marxist-leninist. Fără ca să afle vreodată de acest lucru.

– Lui Newton i-au trebuit doar câteva secole ca să ajungă New Tones și New Ringtones. Și ce s-a întâmplat, între timp, cu mărul care l-a ajutat pe Newton să se gândească la forța gravitației? S-a transformat, poate, în Apple. Putem discuta asta pe forumul ”new ringtones for iPhone 4”?

– Repetaţi vă rog, domnu Igor, întrebarea.

– Lui Newton i-au trebuit doar câteva secole ca să ajungă New Tones și New Ringtones. Și ce s-a întâmplat, între timp, cu mărul care l-a ajutat pe Newton să se gândească la forța gravitației? S-a transformat, poate, în Apple. Putem discuta asta pe forumul ”new ringtones for iPhone 4”?

– Nu.

– Şi atunci, întrebarea-anexă: de ce?

– Pentru că a venit Miciurin şi a altoit Apple-ul cu Perjul şi a ieşit Blackberry.

– Astăzi s-ar putea întâmpla ca Mozart să fie mai puțin cunoscut ca un compozitor clasic și mai mult ca fotbalist brazilian care marchează pentru Spartak Moscova.

– Iar în anii ’80 mai era Socrates în naționala Braziliei. Astăzi îl vedem pe Rafael la Manchester United, pe Leonardo la Cluj şi pe Vagner la CSKA. Dar s-ar putea întâmpla şi că Andreas Iniesta să devină mai cunoscut, azi, ca mijlocaş la Bercelona, decât ca întemeietor al Serbiei. Dar întrebaţi 98% dintre nord-americani cine a fost Mozart şi veţi afla că e viu şi azi şi-i în formă de câine flocos, oleacă bălos dar bun la inimă.

– Nu înţeleg despre cine vorbeşti.

– A, nu, e Beethoven. Să mă ierte Mozart.

– Picasso. ” Trei dansatoare”? Nu, trei dansatori:  ”Alo, alo. Sunt eu, Picasso. Ți-am dat beep și sunt voinic. Dar să știi nu-ți cer nimic”.

– Şi mai departe, despre Picasso: “Mai-ahi, Mai-ahu, Mai-aho-aho, copii şi fraţi, staţi puţin şi nu pictaţi şi pe Doru-l ascultaţi: A venit mai an / Doru cu-n baian / Şi-a cântat aşa: Glory, glory, Moldova mea! / Iar cel ungurean / Şi cu cel vrâncean / Tare mult vorbiră / Şi aşa vorbiră: / Picasso, băiatu, / hai să facem roată / Ţara să trăiască / Ţara Românească / Şi Moldovenească. Iar Pablo Picasso a spus aşa: Tu, Dorică dragă, / nu vorbi în şagă. / Cap’ în 2 clipe / Vine pe aripe / Făt-Frumos din USA / Să răsune peste văi: Hăăăăi!

– Victor Hugo. Nu a trecut nici un secol, că a devenit Hugo Boss.

– Bravo. Dar Victor-Hugo-Boss-Chavez e şi mai brav. Aproape tot atât de brav ca şi sârbii în 1999. Şi ca şi moldovenii, ”când se strîng şi-n petreceri se avântă, / la un colţ de masă plâng, / la alt colţ se iau la trântă”.

– Cleopatra. Mai întâi fiica lui Pavel Stratan și apoi cunoscută ca cea mai frumoasă femeie din lume.

– Domnu Igor, “Cea mai frumoasă femeie din lume“ este o declaraţie echivalentă cu ”Cel mai util şurubaş din lume” sau cu ”Cea mai interesantă scândură din lume” sau cu “Cel mai galben tricou din lume” sau cu ”Cel mai rotund punct din lume” sau cu ”Cea mai privită scoică din lume” sau cu ”Cea mai subtilă haină din lume” sau cu ”Cea mai aruncată piatră din lume” sau cu ”Cea mai dragă Rîşcanovcă din lume” sau cu ”Cel mai iubit dintre pământeni”. Alege. Dar dacă a venit, totuşi, vorba de Eminescu… Eu eminesc, tu emineşti, El Eminescu.

Comments

5 comentarii to “Re-citirea clasicilor. Re-branding: Emi-Nescafe – Igor Guzun feat Doru Ciocanu”

  1. m-am distrat copios cu re-citirea voastra, suprrrr! si eu tot eminesc despre Eminescu si de asta de’am l-am ales pe cel mai iubit dintre pamanteni dar fara nescafe 🙂

  2. am uitat sa spun ca desi eu cu familia mea am prins placere re-citind cu voi clasicii (chiar am experimentat cu feciorul meu pe cine il stie mai bine: pe Rafael de la Manchester sau pe Raphael, arhitectorul italian, clar ca a trecut testul cu bine), aici ai ridicat si o problema serioasa, ceea ce face textul tau si mai tare la cantar pe langa episodicul that is fun.

    Faptul ca lumea nu pune like nu inseamna nimic, Igor, dar poate si inseamna, cert e ca sunt bucuroasa ca te citesc! aaa, poate nimeni nu a pus like deocamdata ca oamenii sunt ocupati cu merelel lui Newton sau new tones de la eurovision, sau cu urmarirea pe wikipedia a biografiei clasicilor de la nationalele de fotbal, mai stii 🙂

  3. m-am referit la merele lui Newton transformate bineteles in cele digitale 🙂

  4. Liliana says:

    Mozart ar putea fi cunoscut mulțumită bomboanelor cu marțipan „Mozart”. Mai ales că au și poza clasicului pe ambalaj.

Lasă un comentariu