Feed on
Posts
Comments

„Taci, scrim”, se întâmpla să spună, pe vremuri, câte un învăţător unui şcolar mai gălăgios. „Touchscreen”, se întâmplă să explice acum un licean unui profesor mai prietenos despre noul său telefon sensibil la atingere.

Şi aici, împreună cu tatăl meu şi cu nepoata lui, atingem tema performanţelor. „Înainte erau mai mulţi elevi eminenţi”, spune tata. „Astăzi iminente au rămas doar scumpirile”, cons-tată vocea mea, mai mult pe interior.

„Uneori, de la discuţiile voastre mă doare capul”, ar putea zice nepoata bunelului, ca s-o provoace pe bunica ei, soră medicală: „Ia o tabletă”. Înainte tabletele erau de băut. Acum Google şi Apple se bat în tablete. Acum tabletele sunt pentru a fi mereu conectat la Internet şi la performanţă şi, în plus, permit multitasking-ul.

Constatăm că Moldova se află într-o tranziţie de la teasc la task şi multitasking. Astfel fiecare om din sat, din glod să poată să ajungă pe site, pe blog, cum mi s-a întâmplat.

La ecranul plat al televizorului privim un film despre trecut. Atunci ne aflam într-o izolare totală, şi-ar aminti tata. Acum, dintre toate izolările, ne-am dori măcar una, termică, mă gândesc în replică, privind la geamul în care se reflectă becul. Be cool!

„Mum cleans the window”, îşi învaţă textul la engleză fiica mea. Iar de la geam la sistemul de operare Windows nu-i decât un pas. Şi au trebuit să treacă trei decenii de rivalitate între Microsoft şi Apple, pentru ca abia în cea de-a treia generaţie a familiei noastre – cea a fiicei mele – să se profileze învingătorul.

Astăzi mărul şi macul nu mai sunt în grădina bunicii, ci pe braţele nepoatelor sau în buzunarele nepoţilor: Apple Mac, iPod, iPhone, iPad. De aici şi literele, şi culorile sunt parcă mai uşor de învăţat.

Înainte mamă era doar mama şi, poate, prin extensiune, patria. Astăzi – poate să ne placă sau poate să nu ne placă – mamă poate fi şi o placă, placa primară.

Iar copiii continuă să-şi dorească aceleaşi cadouri: o pisică şi un PC.

Celelalte episoade din serialul PODUL BUNICII ŞI iPODUL NEPOATEI:

Podul bunicii şi iPodul nepoatei. Episodul 1

PODUL BUNICII ŞI iPODUL NEPOATEI. Episodul 2

PODUL BUNICII ŞI iPODUL NEPOATEI. Continuare cu depo-zitul bunicului şi depozi-tul nepotului. Episodul 3

PODUL BUNICII ŞI iPHONE-ul NEPOATEI. Continuarea poveştii cu degetul nepotului şi gadgetul bunelului. Episodul 4

Podul bunicii şi iPodul nepoatei. Continuare cu Mall-ul şi Comso-Mall-ul. Episodul, cred, 5

PODUL BUNICII ŞI iPODUL NEPOATEI. Continuare cu Доктор Айболит, Dr. Alban, Dr. House. Episodul 6

Comments

Lasă un comentariu