Feed on
Posts
Comments

Acolo replica „Ce verde-i lucerna!” nu aparține unui agricultor. Dincolo prezentarea bonului nu  face parte neapărat dintr-o promoție. Iar altundeva rabatul nu este doar un termen comercial.

În Elveția, exclamația „Ce verde-i Lucerna!” se referă la vegetația abundentă de pe malul Lacului Lucerna, în orașul cu același nume din centrul țării. În Germania, prezentarea Bonnului face parte din programul unei excursii în acest centru universitar și cultural. Iar în capitala Marocului oriunde privești în jur este Rabat, pentru că așa este numele orașului. Și sunt atâtea alte orașe în lume cu nume moldovenești!

Amara, Kapra, Mahalla sau Nara sunt alte câteva orașe pe de glob care au nume de substantive comune parcă extrase din dicționarul limbii române.  La prima vedere, fiecare dintre aceste urbe nu este doar ceea ce, vorba locuitorilor unui oraș indonezian atunci când sunt întrebați unde s-au născut, Pare Pare. Orașul cu nume de gust al chininei – Amara – se află în Irak, la mii de kilometri de o așezare urbană cu gust de lămâie, Accra, în Ghana. În India există un oraș care se numește Kapra: interesant, acolo există vreun proverb despre capra vecinului? Mahalla El-El-Kubra este denumirea completă a unei așezări urbane din Egipt și nu e deloc o mahala, are 400 de mii de locuitori. Iar Nara este atât de departe de cavitatea noastră nazală – tocmai în Japonia…

Atunci când un brazilian din orașul Natal este întrebat care este orașul lui natal, ușor intuim răspunsul.

În Turcia, în al patrulea oraș ca număr de locuitori din țară, studenții nu doar trăiesc din bursă, ei trăiesc în Bursa.

„Vino în Japonia!” nu este întotdeauna un îndemn de a vizita Țara Soarelui Răsare. Vino este și un oraș în Japonia, cu aproape 150 de mii de locuitori. Oare cum li se zice? Și dacă pe harta orașelor lumii cu nume moldovenești din dicționarul limbii române există Vino, trebuia să existe și – cer scuze – Bago, un oraș-interjecție în Filipine.

Bună Mutare! o exclamație despre o localitate urbană în Zimbabwe.

Comments

Un comentariu to “Oraşele lumii cu nume moldoveneşti”

  1. valeria says:

    si aici citesc si eu 🙂

Lasă un comentariu