Feed on
Posts
Comments

Zâmbetul a venit pentru Ludmila Ţiganu abia spre sfârşitul celor 10 săptămâni ale misiunii sale în Pakistan, la Islamabad. Moldoveanca aflată, la sfârşitul anului 2010, într-o misiune de urgenţă în această ţară afectată de inundaţii şi conflicte, a descoperit acolo mai întâi o situaţie gravă, sugerată de numele capitalei Islama-BAD, şi apoi zâmbetul pa-KISS-tanezilor, ascuns printre litere, ca printre munţii Hindukush, în denumirea ţării.

Ludmila Ţiganu, specialist în comunicare, cu o experienţă de peste un deceniu în Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a ajutat biroul PNUD din Pakistan să comunice lumii dimensiunile umane ale inundaţiilor din 2010 din această ţară din Asia de Sud şi să mobilizeze sprijin internaţional pentru recuperarea ţării.

„Inundaţiile din Pakistan au avut consecinţe mai mari decât cutremurul de aici, din 2005, şi chiar decât tsunami din 2004 din Indonezia: 20 de milioane de persoane afectate, două mii de decese şi multă-multă suferinţă”, spune Ludmila, pentru care primele zile la Islamabad au adus şi primele lucruri şocante. Restricţiile de circulaţie pentru angajaţii ONU, din cauza măsurilor de securitate; oameni pe care îi întâlneşti şi nici unul dintre ei nu a auzit despre Moldova; sau sms-urile care conţin puţine cuvinte şi multe cifre, iar cifrele nu sunt altceva decât numărul victimelor din ultimul atac sinucigaş cu bombă.

Pentru o moldoveancă aflată prima oară Pakistan, ţara s-a dezvăluit – şi-a scos vălul – la început prin contrastele sale, iar apoi a oferit şi detalii care o aseamănă, paradoxal, cu Moldova. „La Islamabad este izbitor contrastul dintre oraşul verde, frumos şi modern, înconjurat de munţi, cu oameni prietenoşi, pe de o parte, şi, pe de altă parte, multiplele puncte de control, cu militari înarmaţi şi pericolele la tot pasul din cauza atentatelor teroriste”, explică Ludmila Ţiganu.

„În sate am întâlnit pe străzi doar bărbaţi, iar în oraşe am văzut femei care lucrează la bănci, în agenţii internaţionale, în organizaţii non-guvernamentale, la teatru, fac muzică, film, fac studii în străinătate şi se întorc în ţară ca să schimbe – realităţile şi mentalităţile”, povesteşte Ludmila despre ţara care a dat lumii pe prima femeie prim-ministru într-un stat musulman, Benazir Bhutto.

La trei ani de la asasinarea acestei femei legendare, care s-au împlinit în aceste zile, Benazir Bhutto rămâne a fi prezentă puternic în viaţa pakistanezilor. Pe străzile capitalei sunt multe imagini cu Benazir, mai ales pe panouri care promovează iniţiativele sociale şi umanitare ce poartă numele lui Benazir Bhutto: construcţii de case pentru refugiaţi, burse de studii.

Ludmila Ţiganu le-a povestit pakistanezilor că multă lume din Moldova a auzit de Benazir Bhutto: „Însă a fost dureros pentru mine să constat că nimeni dintre oamenii cu care am vorbit acolo nu a auzit despre Moldova – şi nu a fost prima oară când am remarcat asta în străinătate”. În schimb, în fiecare sat în care a fost, mărturiseşte Ludmila, a întâlnit oameni ospitalieri şi deschişi, „care îmi aminteau mult de moldoveni – îi ofensezi dacă nu stai cu ei să iei măcar un păhar cu apă”.

LUDMILA ŢIGANU ALĂTURI DE REGINA MUZICII POP DIN PAKISTAN, HADIQA KIANI, ŞI JUCĂTORUL DE TENIS NR. 1 AL ŢĂRII, AISAM UL HAQ

La biroul ONU de la Islamabad, Ludmila Ţiganu i-a ajutat pe colegii de acolo să desemneze primii Ambasadori ai Bunăvoinţei pentru Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, pe regina muzicii pop din Pakistan, Hadiqa Kiani, şi jucătorul de tenis numărul unu al ţării, Aisam ul Haq.

„Să fii vedetă în Pakistan, ca Hadiqa şi Aisam, înseamnă, de exemplu, ca fiecare dintre angajaţii oficiului PNUD să aştepte să se fotografieze împreună cu ei”, explică Ludmila, care povesteşte că prin implicarea acestor staruri în cauzele umanitare au început să fie mobilizate deja resurse internaţionale pentru ca oamenii afectaţi de inundaţii şi explozii să-şi poată reface vieţile.

Iar în această reconstrucţie din Pakistan există de acum încolo şi o contribuţie moldovenească – cea a specialistului în comunicare Ludmila Ţiganu de la Naţiunile Unite în Moldova.

Comments

Lasă un comentariu