Feed on
Posts
Comments

A fost, pe rând, casnică, profesoară de matematică, posesoare a titlului „cea mai bună gospodină din ţară”, apoi persoană afectată, mamă care nu are veşti de şase ani de la feciorul mai mare plecat la Moscova, vânzătoare-câştigătoare la loto, şomeră sau autoare a volumului de versuri „O poezie pentru tine”, lansat la Palatul Naţional.

În textele scrise de colegii mei mai tineri la cursul de „Ştiri”, această femeie din fotografie a îmbrăţişat mai multe profesii, mai multe destine. Ceea ce ştiau tinerii iniţial era doar numele femeii – Nina Televca, iar ceea ce trebuiau să facă a fost să reconstituie, din detalii sau din experienţa lor, ce istorie de viaţă se află în spatele acestei imagini, decupată din presa vremii.

Cu cerceii ca la multe femei din ţară, în faţa uşii vopsite în alb, a pereţilor casei – în verde şi a părului – castaniu, Nina Televca a adunat, în textele scrise despre ea de tinerii jurnaliştii care nu-i cunoşteau decât numele şi o vedeau pentru prima dată în poză, destinul colectiv în proză al femeilor din Moldova. Putea fi o mamă care îşi aşteaptă copiii plecaţi la muncă în străinătate. Putea fi mama unui mare maestru internaţional la şah. Putea fi o persoană dată dispărută. Putea fi o femeie care şi-a sărbătorit nunta de argint, iar atunci când reporterii au venit să facă o fotografie familiei, soţul era la raion cu nişte treburi. Putea fi o gospodină surprinsă cu îndeletnicirile casei într-un sat „cu oameni cu inimă bună şi suflet mare”. Şi aşa mai departe.

În viaţa adevărată însă Nina Televca este primarul comunei Cepeleuţi, raionul Edineţ, iar această fotografie însoţea un text din presa vremii despre primii ani de mandat ai administratorului comunal. După încheierea exerciţiului de imaginaţie, prin care chiar cu eforturi nu se putea scrie o ştire, am reuşit, împreună cu tinerii de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe, să reconstituim destinul real al femeii din fotografie.

Dintr-o ştire DECA aflăm că mai mulţi ani la rând comuna Cepeleuţi a fost singura localitate rurală din raionul Edineţ care nu avea o grădiniţă de copii. Mai târziu, un reportaj tv de la Moldova 1 anunţa că în 2009 la Cepeleuţi a fost deschis un Centru comunitar de dezvoltare a copiilor de vârstă preşcolară. Iar pe paginile buletinului informativ „Educaţie pentru Toţi” primarul localităţii Cepeleuţi, Nina Televca, face o trecere în revistă a lucrărilor efectuate şi vorbeşte despre viitor: „A fost reparat gimnaziul şi s-a deschis un centru comunitar. Dar, pe viitor, dorim să ducem la capăt gazificarea satului, pentru ca şi elevii din şcoală şi toţi locuitorii satului să beneficieze de gaz”.

Şi, probabil, în această poveste din spetele fotografiei se vor profila noi detalii cu ocazia alegerilor locale din Moldova din primăvara acestui an.

Comments

2 comentarii to “Nişte oameni: femeia din fotografie. Alt serial de Igor Guzun. Episodul 20”

  1. Da! țin minte că cea mai mare parte din atenție mi-am îndreptat-o asupra halatului “leopard” =D

Lasă un comentariu