Feed on
Posts
Comments

Poate că, la cei 50 de ani pe care Dumitru Crudu i-a împlinit în 2017, cel mai frumos și mai valoros cadou pe care și l-a făcut însuși scriitorul este această carte de povestiri – „Moartea unei veverițe” (2017), apărută la editura „Univers” într-o serie care cuprinde și mari autori ai literaturii universale ca Gabriel García Márquez, Virginia Woolf sau Kurt Vonnegut.

În această carte cu 68 de povestiri, triste dar pline de umor, cum remarcă editorii, „o veveriță moare, iar moartea ei s-ar putea să fie metafora centrală a acestor vremi”. Pentru că și în aceste timpuri, vorba cronicarului, nu sunt vremile sub cârma omului, ci bietul om sub cârma vremii. E bine că sub cârma omului sunt măcar cărțile pe care le citim și le recitim cu drag ca să nu mai fim de acum încolo sub vremi.

Iar pentru a marca acest moment, istoric pentru biografia personală a unui cititor, poate că ar fi potrivit ca satul în care s-a născut scriitorul Dumitru Crudu – Flutura – să ajungă în stemă. Ca să ne fluture cu mâna, așa cum o face pe un peron una dintre eroinele cărții, Anna Areniova. Iar fiecare dintre noi să interpreteze cum vrea acest semn.

De salut. De rămas bun. De uimire. De încântare.

O femeie care flutură din mână, ca o carte cu coperta în vânt.

Comments

3 comentarii to “„Moartea unei veverițe”, de Dumitru Crudu. Cu femeia care flutură din mână, ca o carte cu coperta în vânt”

  1. Concis… dar cu câtă bucurie, admirație, comparație, bunătate, respect pentru condeiul lui Crudu… E pe placul, formatul lui Crudu. Pentru noi, cititorii și colegii lui Dumitru – onoare această recenzie. Mulțumim ambilor – lui Dumitru pentru carte și lui Igor pentru apreciere, marca Igor Guzun…

    • Și eu vă mulțumesc pentru re-marca Dumneavoastră, doamnă Lidia Kulikovski. Suntem împreună cititorii și colegii lui Dumitru – eu chiar de pe băncile universitare sub care, se întâmpla, să citim cărți care ne-au marcat. Iar dacă în sport se marchează goluri, în profesia noastră cu Dumneavoastră și cu Dumitru Crudu – cea legată de cărți – se marcheaă plinurile… Respect!

Lasă un comentariu