Feed on
Posts
Comments

Prieteni, colegi. Stau câteodată, ca omul cela – Creangă, și-mi aduc aminte ce vremuri și ce oameni eram pe atunci când 1001 era o cifră de poveste, și nu una care a devenit azi realitate odată cu apariția numărului 1001 al revistei „Săptămâna”!

”Săptămîna”, 1001

Dacă o fi adevărat ce spunea Marquez, alt om căruia cei de la „Săptămîna” i-au citit cărțile și care împlinește azi 85 de ani, că viața nu este ce ai trăit, dar ce îţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti pentru a o povesti, înseamnă că avem câte ceva de povestit copiilor și nepoților dintr-o experiență comună.

De exemplu, despre pagina de învelit brânză din revistă, tipărită goală pe o parte și pe cealaltă, pe care cititorii, după decenii, o mai țin minte. Sau despre galeria de imagini de la depunerea jurământului de către miniștrii, fotografiați în genunchi sărutând drapelul, pentru care noi am inventat vreo 60 de titluri și le-am publicat pe toate, ca să învețe lumea să aleagă, pentru că, peste ani, alegerile aveau să devină mai dese.

Și dacă încă o fi adevărat ce spunea un alt om – poate Marx? – că nu te poți despărți de trecut decât cu zâmbetul pe buze, înseamnă că el a anticipat ce se va întâmpla peste vremuri cu noi. Și în acești ani am mai descoperit că, de fapt, în viață există și oameni pe care – descoperindu-i în China sau la masa ori biroul de alături – nu poți să-i reîntâlnești decât, la fel, cu zâmbetul pe buze și să te desparți, până la următoarea întâlnire, râzând în hohote…

După ce timp de un deceniu mi se părea că bucățile de frază, auzite de la trecători, care conțineau și sintagma „săptămâna asta” făceau referire la revista „Săptămîna”, iată că trăiesc, de vreo cinci ani, cu senzația că atunci când sunt întrebat „Dumneavoastră sunteți urma?”, oamenii vreau să se asigure că sunt „URMA ta”.

Primiți dar în dar, în cel din urmă alineat din acest text, urările mele de sănătate pentru toți, atât de necesară pentru următoarele mii de săptămâni. Și dacă mă întrebați să spun în câteva cuvinte ce am vrut să transmit cu acest mesaj, spun: o emoție legată de „Săptămîna”, care face parte, e drept, din trecutul meu, dar, în același timp, și din viața mea.

Comments

Lasă un comentariu