Feed on
Posts
Comments

„Moldova, ce nume frumos! S-ar potrivi unei mărci noi de automobil!” Aşa a exclamat, cu ani în urmă, un diplomat străin, aflat la Chişinău. Astăzi există momente în care chiar cred că satele Moldovei au inspirat, cu numele lor, producătorii de automobile, fiindcă, vedeţi, sunt prea multe coincidenţe.

O fi Mercedes numele fiicei unui om de afaceri care a schimbat viitorul industriei de autovehicule, însă la fel de sonor putea fi şi Merce-DEZ-ghingea, după numele unei comune din sudul Moldovei.

Din numele satului FERA-PONTI-evca din Găgăuzia s-au inspirat şi FERRARI, şi PONTIAC.

FIAT-ul – de la So-FIA, raionul Drochia. A rostit cineva Dro-KIA?

Satul CONGAZ – Con-GAZ 53 şi, undeva în aceeaşi regiune, există şi o localitate pentru nuanţa din culoarea camionului – Svetlâi.

Datorită satului TOMAI limuzina MAYBACH s-ar fi putut numi la fel de prestigios to-MAYBACH şi TRABANT-ul – puţin mai modest, VA-TRA-bantul.

C-ALFA din raionul Anenii Noi a dat primul cuvânt pentru ALFA Romeo, iar VOLoaVe din Soroca – toate literele pentru VOLVO.

A-LEX-ăndrenii din Edineţ şi A-LEX-eevca din Floreşti au oferit literele-cheie pentru LEX-US, şi HRISTOFOROVCA din Ungheni – interiorul pentru FORD: Hristo-FORD-ovca.

A-CURA a fost inspirată de la CURA-tura din Şoldăneşti, O-PEL-ul – oarecum de la o-PEL-INIA, Drochia, iar LADA – de la PA-LADeA, raionul Ocniţa. A spus cineva Oc-NISSAN?

Fiţi de acord, CADILLAC-ului i-ar fi stat bine şi cu numele ca-DELACĂU (Anenii Noi), la fel cum automobilului LANCIA – PA-LANCiA (Călăraşi) şi LAND ROVER-ului – OC-LANDA ROVER, după numele satului Oclanda din Soroca.

Până şi PORSH-ul se regăseşte undeva, în Moldova – la Nis-PORSH-eni.

Şi doar BELARUSUL – în ţara-tractor Belarus.

Comments

Niciun comentariu to “MAPA-MOLD (7). Serial nou de Igor Guzun. Satele Moldovei-mărci de automobile şi ţara-tractor, Belarus”

  1. Iar Mazda se putea numi, la fel de sonor, şi Croc-MAZ-DA, după numele satului Crocmaz, din sudul ţării.

Lasă un comentariu