Feed on
Posts
Comments

Doru Ciocanu este prietenul meu. Şi mă bucur mult pentru apariţia, la 18 august 2016, a cărţii sale „Dicţionar auafed 3”. Nu că nu m-aş bucura pentru apariţia cărţilor semnate de alţi scriitori, ci pur şi simplu această bucurie e mai plină şi mai adevărată.

Până la Doru Ciocanu adevăraţii autori de Science Fiction au fost politicienii. Pentru că doar în pliantele lor electorale şi în programele lor de partid puteam citi în ce lume minunată vom trăi. Iar multe din previziunile lor s-au împlinit deja. De exemplu, anticipaţia ceea a lor cu „Moldova 2020” s-a adeverit demult: dolarul e aproape 20 de lei, iar euro peste 20. Iar când auzim ceva legat de orizontul de 2025, asta nu are cum să nu ne îngrijoreze.

Ei, şi iată că în acest peisaj vine din Canada şi se strecoară Doru Ciocanu cu cele două cărţi ale sale „Dicţionar auafed 2” (URMA ta, 2015) şi „Dicţionar auafed 3” (CARTIER, 2016) şi suntem obligaţi să-i atribuim pe bună dreptate calitatea de scriitor adevărat de Science Fiction, unul dintre puţinii – dacă nu chiar singurul – din Moldova.

O definiţie mai potrivită pentru ceea ce face şi, mai ales, cum este Doru Ciocanu, probabil, nu a fost formulată încă din îndepărtatul an 1997, atunci când CARTIER i-a editat prima carte „Dicţionar auafed”, iar Gheorghe Erizanu le amintea tinerilor că „Planeta Moldova” a avut un precursor. Doru Ciocanu”, ale cărui dezlănţuiri rămâneau în manuscrise.

Acum aceste dezlănţuiri, pline de umor şi tristeţe, de încredere în oameni şi în faptul că binele va învinge întotdeauna răul la sfârşit de poveste doar că „înainte mult mai este”, sunt toate în cele trei cărţi ale lui Doru Ciocanu cu proze scurte despre Moldova şi alte universuri.

Cărţile lui Doru îmi plac la fel de mult, pentru că tot ce este legat de el devine poveste.

Prima lui carte, apărută cu aproape două decenii în urmă şi dispărută din librării, a făcut înconjurul lumii. Dar a fost găsită de Ilie Spivacenco undeva pe un site, într-un singur exemplar, a fost cumpărată în Statele Unite, că pentru ea şi pentru alte bunuri nu se fac livrări în Moldova, şi a ajuns la Chişinău după ce un prieten a trebuit să meargă la Bucureşti prin Tokio…

Şi sunt încă atâtea de povestit şi de tăcut despre cum viaţa devine magie când este vorba de Doru Ciocanu.

Iar dacă nu le-am povestit pe toate aici şi nici Doru – în cărţi asta nu înseamnă că nu s-au întâmplat.

E chiar invers, dacă se povesteşte şi încă n-a fost, înseamnă că va fi, spune Doru şi n-au cum să nu-l crezi.

Fotografie ZUGO.md.

Comments

Lasă un comentariu