Feed on
Posts
Comments

„Adulterul” – noul roman al lui Paulo Coelho – conţine şi câteva lecţii de jurnalism pe care le dă cititorilor eroina principală, Linda, o jurnalistă care „face toate lucrurile cu o maximă eficienţă şi o minimă implicare personală”.

Această femeie de 31 de ani pe care bărbaţii o „doresc, iar femeile o invidiază” este, bineînţeles, dedicată „meseriei şi vrea să salveze lumea”.

„Jurnalismul nu are nimic din strălucirea pe care şi-o imaginează oamenii – intervievezi persoane celebre, primeşti invitaţii pentru călătorii fantastice, ai contact cu puterea, banii, cu fascinanta lume interlopă. Adevărul e că ne petrecem majoritatea timpului la birou, în cubicule, lipiţi de telefon”.

„Nu există nimic mai plicticos decât să intervievezi un om politic. Mai bine m-ar fi trimis să scriu un reportaj despre o crimă. Asasinii sunt mult mai autentici”.

Tactica obişnuită pentru reuşita unui interviu e formulată de eroina lui Coelho în patru puncte.

„1. Începe cu o întrebare despre o problemă oarecare despre care intervievatul are interesul să vorbească în public;

2. Lasă-l să vorbească maximum de timp posibil, iar el va crede că jurnalul îi va dedica un spaţiu mare;

3. La sfârşitul interviului, când va fi deja convins că e stăpân pe situaţie, pune întrebarea aceea, singura care interesează, pentru ca el să simtă că, dacă nu va răspunde, nu i se va acorda spaţiul la care se aşteaptă şi astfel îşi va fi pierdut timpul;

4. Dacă va răspunde evaziv, reformulează întrebarea. El va spune că aşa ceva nu interesează pe nimeni. Dar e nevoie să obţii doar o declaraţie. În 99% din cazuri, intervievatul cade în cursă”…

Am decupat din acest roman al lui Paulo Coelho şi un îndemn de a privi „lucrurile simple din viaţă ca pe o binecuvântare, nu ca pe un blestem”. Inclusiv în viaţă profesională.

Apropo. „Nu există un moment mai bun decât toamna ca să începem să uităm lucrurile care ne deranjează”.

Versiunea electronică a romanului „Adulter” de Paulo Coelho poate fi cumpărată pe Bestseller.md.

Comments

Lasă un comentariu