Feed on
Posts
Comments

Revistă online despre cărți și pentru pasionații de lectură HaiBun.md a avut curiozitatea să afle dacă scriitorii români reușesc să-și câștige existența din cărți şi m-a întrebat direct despre asta.

Igor Guzun: Uite că în privința asta, la vârsta de acum, nu am certitudini, poate doar niște bănuieli. Și ce minunat ar fi să ne întâlnim cu întrebările din acest interviu mult mai târziu, la 89, când voi avea, cu ajutorul Domnului, mai multe răspunsuri!

Până atunci însă oare ce-ar fi, Doina, să răspund la fiecare întrebare cu câte un titlu de carte? „Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri” de Allan Pease.

Nu e nici bine și nici rău pentru un scriitor să facă alte munci decât scrisul dacă asta îl ajută. Și la fel nu e nimic condamnabil că un autor vrea și reușește să se dedice exclusiv scrisului. Iar răspunsul la întrebarea cu încurcatul am putea să-l căutăm și în faptul că acum suntem o țară mică, că în sate și orașe consumul de cărți este cu mult sub alte consumuri, că una-alta și așa mai departe.

Și să mă scuze profesoara mea de muzică din școală, dar nu mi-a plăcut să cânt în cor nici atunci, nici mai cu seamă acum ca să mă alătur corului care cântă armonios că nu avem, că ne încurcă etc.

Prefer să-mi caut de treabă pe drumul meu și văd că sunt atâția și atâția colegi și prieteni care fac asta când este vorba despre literatură.

Dacă am câștigat, dacă am reușit ceva până acum – și aici încă e un semn de întrebare, asta se datorează în mare parte scrisului. Poate că nu-i de ajuns. Dar un cântec de Florian Pitiș, inspirat de cel mai recent laureat Nobel pentru Literatură, Bob Dylan, ne asigură că „Sfârșitul nu-i aici”.

Răspunsurile la ancheta HaiBun.md, oferite de Dumitru Crudu, Moni Stănilă, Vitalie Vovc, Iulian Ciocan, Igor Guzun şi Maria Pilchin, pot fi citite AICI.

Comments

Lasă un comentariu