Feed on
Posts
Comments

Jucăriile

Iarba cosită astăzi nu mai miroase a iarbă cosită, ci a benzină de motocoasă.

Euro-coasa a intrat în viața noastră modernă, așa cum intra cuțitul în pâine cu mult înainte ca lumea să cumpere pâinea feliată.

Orașul miroase când a stație de epurare, când a flori de tei. Și ce repede trec acum anotimpurile, aici unde peste noapte puful de plop se transformă în fulgi de nea, spre regretul pantofilor care se uită cu invidie la sandale și imediat la cizme în așteptarea unor timpuri mai încete în care vor fi scoși din cutii și purtați pe stradă.

Copiii se nasc deodată deștepți și își educă părinții care privesc gadgeturile deopotrivă neajutorați și fascinați. La fel o făceau cu o generație în urmă copiii care se uitau încântați la degetele părinților care prezentau adevărate numere de magie atunci când mulgeau vaca, împleteau un fular sau transformau cu un cuțit și câteva mișcări sigure o creangă într-un fluier.

Acum fluierul este mai mult al arbitrului decât al artistului. Iar marii înaintași sunt astăzi nu Alexandru Ioan Cuza sau Nicolae Bălcescu, ci Ronaldo și Messi. Cu regret, pentru unii. Cu neștiință, pentru ații…

Plita este cu inducție. Becul este cu led. Terasa este cu wifi. Copilul este cu minte.

Și ce păcat e că sunt tot mai puțini copii într-o lume în care jucăriile sunt tot mai multe.

Iar într-o zi apropiată a lumii de mâine cea mai cool va fi o carte sau mai multe cărți care păstrează senzația de răcoare din beciul plin de mister al bunelului și aroma vărzarilor bunicii care nu erau tăiate niciodată cu cuțitul.

Comments

Lasă un comentariu