Feed on
Posts
Comments

În M O L D O V A îmi place mai mult DO, mai puţin – МОЛ şi deloc – VA.

Fiecare dintre cele trei silabe care compun numele Moldovei exprimă ceea ce ni se întâmplă fiecăruia în parte şi ţării împreună.

Atunci când trupa Vunk a descoperit că Ziua naţională a României, scrisă în cifre, este numărul de telefon al apelului de urgenţă: 112 (01.12), care se potriveşte pentru un popor mereu în stare de urgenţă, m-am gândit că şi numele Moldovei ascunde un mare adevăr despre noi – fie că ne place, că ne place mai puţin sau nu ne place deloc.

Îmi place silaba DO din cuvântul „Moldova”, mai întâi, pentru că sugerează muzicalitate, oricum am cânta Mol-do-va – cu do de sus sau cu do de jos. Apoi – pentru că exprimă, în engleză, împreună cu alte atâtea semnificaţii, cel mai important verb de acţiune: „to do”, a face. În Mol-DO-va am făcut atâtea, facem multe, am putea face altele, însă mai eficace şi mai raţional ca până acum.

Silaba МОЛ din numele Moldovei, dacă o rostim în rusă, înseamnă „chipurile”, „cică”, „ca şi cum”. „Chipurile, în Moldova se poate trăi”. „Cică, Moldova avansează…”. „Ca şi cum justiţia în Moldova face dreptate omului simplu”. Iată de ce silaba МОЛ, spre deosebire de silaba DO, îmi place mai puţin în МОЛ-DO-VA.

Şi nu-mi place deloc acest VA, care ţine de un viitor incert: „MOL-DO-VA-fi-bine”. Iar dacă rostim acest VA! în franceză, o facem cu sensul interjecţiilor: „fie!”, „fie aşa!”, „accept!”.

Acum, când am în faţă câteva sensuri pentru fiecare dintre silabele care compun MOL-DO-VA, accept că fiecare dintre noi poate afirma că el este Moldova: „I A M O L D O V A”. Pentru că fiecare, probabil, îşi poate asuma, într-o măsură mai mare sau mai mică, şi silaba DO – a face, şi silaba МОЛ – a se face că face-a se face că face bine.

Chocking Moldova! aici

Comments

Un comentariu to “Joking МОЛ-DO-VA!”

  1. eu says:

    articolul asta e de-a dreptul “lame”… daca tot stii sa descifrezi silabe din atatea limbi.. descifreaza cuvantul “lame” din engleza

Lasă un comentariu