Feed on
Posts
Comments

Ganduriledintrepagini.com Blog

Igor Guzun, autorul cărții de neuro-proză „VINIL”: „Oamenii, mai ales scriitorii, seamănă cu aparatele de cafea. Ca să oferim un produs aromat, trebuie să ne alimentăm cu cărți, emoții, experiențe”. Acesta s-a născut în satul Recea, din Republica Moldova la 12 septembrie 1968. Scriitorul este director al Agenției de PR și publicitate „URMA ta” din Chișinău, a absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova, a lucrat timp de zece ani în presa scrisă pentru ziarul „Săptămână” și a fost profesor universitar la Facultatea de Jurnalism si Științe ale Comunicării, tot timp de 10 ani. Prima sa carte „De azi într-o săptămână” a apărut în 1997, iar în 2014 a apărut următoarea sa carte „LA BLOG” cea care a fost scrisă împreuna cu Sergiu Beznițchi. Fondator al portarului www.stiripozitive.eu, blogger, un om cu un CV impresionant. Cartea cea mai recentă „VINIL” care a fost caracterizată ca fiind „una dintre marile cărți ale generației noastre”, i-a adus premiul „Omul anului 2016” în literatură al revistei „VIP Magazin”. Dar mai multe lucruri veți afla în interviul acordat pentru blogul Ganduriledintrepagini.com.

Gândurile dintre pagini: Bună ziua! Mulțumesc că ați acceptat să-mi acordați acest interviu!

Igor Guzun: Mulțumesc și eu pentru ocazia de a răspunde la aceste întrebări sau de a găsi răspunsuri. Așa voi ști unde să le caut, ce să-mi amintesc și cum să-mi explic de ce am făcut una-alta ori de ce am procedat așa și nu altfel.

Gândurile dintre pagini: Cum v-ați descoperit pasiunea pentru scris și cine v-a îndrumat pașii pe acest drum?

Igor Guzun: Legenda spune că asta s-a întâmplat cu mine în adolescența târzie și a fost – dacă a fost – rezultatul experimentării. După ce am făcut câțiva ani la rând atletism, o școală de pictură și un instrument muzical, mi-am ales un domeniu în care să fiu mai bun decât prietenii mei care erau mai tari ca mine la alergări, la desenat și la acordeon. Și, ca să fiu mai tare ca ei, mi-am ales scrisul. Acolo mi s-a părut că strălucesc. Nu eu, ci cuvintele puse unele lângă altele într-un anumit fel.

Apoi cu trecerea timpului mi-am propus să fiu nu doar mai bun decât prietenii și colegii mei, dar mai bun decât mine. Și asta a durat niște ani, dacă ținem cont de faptul că între prima mea carte „De azi într-o săptămână”, apărută în 1997, și următoarea, „LA BLOG”, scrisă împreună cu Sergiu Beznițchi în 2014, s-au așternut aproape două decenii.

În toți acești ani învățătorii mei au fost oamenii, cărțile și viața. Și chiar continuă să fie.

Cred că oamenii, și mai ales scriitorii, seamănă oarecum cu aparatele celea de cafea în care introduci monede, bancnote ori fise și obții o băutură aromată, iar în final îți urează și „Ridicați paharul!” Numai că în loc de bancnote, ca să livrăm un produs artistic de calitate, trebuie să ne alimentăm cu cărți, emoții, experiențe.

Gândurile dintre pagini: Ați terminat Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova și ați activat ca jurnalist o perioadă. Cum vedeți dumneavoastră jurnalismul actual, ce părere aveți despre el?

Igor Guzun: „Astăzi chiar de m-aș întoarce / A-nțelege nu-l mai pot”. Aproape ca la Eminescu.

Iată că în acest noiembrie se împlinesc 25 de ani de la apariția primei ediții a ziarului „Săptămână”, pe care l-am fondat la Chișinău împreună cu colegii care-l mai editează și astăzi. În zece ani de muncă acolo și apoi după asta, și vremurile s-au schimbat, și probabil și eu n-am rămas același, astfel drumurile noastre s-au despărțit. În schimb, avem amintiri atât de frumoase încât acestea nu ne dau voie să ne întâlnim fără să ne zâmbim și să ne îmbrățișăm.

Sigur așa e mai bine decât să fi fost invers.

Există viață – frumoasă, solicitantă, plină – și după jurnalism.

Gândurile dintre pagini: Timp de 10 ani de zile ați fost profesor universitar la Facultatea de Jurnalism si Științe ale Comunicării. Dacă ați fi ministrul Educației, ce ar face domnul Igor Guzun pentru sistemul de învățământ?

Igor Guzun: Am toată încrederea că sunt oameni mai potriviți pentru asta. Și poate că nu aș face nimic pentru sistemul de învățământ. Dar aș face – cu toate puterile mele – mai mult pentru copii și profesori, să se simtă ei acolo oameni, ca învățatul să devină o bucurie, nu cum este acum, de multe ori, un chin, o povară. Iar educația să fie nu pentru note, ci pentru viață.

Gândurile dintre pagini: Cartea „VINIL” a fost foarte bine primită de public, v-a adus premiul „Omul anului 2016” în literatură al revistei „VIP Magazin”. Cum ați descrie această carte în câteva cuvinte?…

Igor Guzun: Mai întâi, această carte continuă să fie pentru mine în cei doi ani de la apariție o bucurie. Sunt atâtea ecouri și recenzii care ajung de la oameni atât de diferiți și atât de departe de mine ca vârstă sau ca geografie. „Așa-i că sunteți scriitor”, mi-a vorbit zâmbind un tânăr într-un supermarket. „E gata, Jenica, borșul cela?” „Mai am câteva pagini și termin de citit cartea și după asta va fi repede gata și borșul” – m-a încântat și această recenzie pentru cartea mea de cardio-proză.

Sau, de exemplu, că „VINIL” „este una dintre marile cărți ale generației noastre”, așa cum a decretat Dumitru de la Chișinău. Ori că „cine nu a fost niciodată în Republica Moldova și are de gând să o viziteze, în loc să își cumpere un ghid turistic ar face bine să citească cel mai recent volum al lui Igor Guzun: „VINIL”, așa cum a sugerat Ioana de la București. Ori că, așa cum a mărturisit Alexandru care se afla atunci la Veneția, „Moldova o port cu mine, oriunde aș pleca. …O găsesc printre frunzele lui Ion Druță, iar mai recent i-am simțit răsuflarea lecturând „VINIL”-ul lui Igor Guzun”.

Despre asta cred că este, așa cum simt și spun cititorii mei, atâția câți sunt ei, cea mai recentă carte a mea.

Iar prietenii și cititorii mei din România – actuali și viitori – își pot face propria părere despre carte în mod direct, căutând-o la „Libris” de la Brașov, dacă o mai fi acolo.

Gândurile dintre pagini: Care a fost sursa dumneavoastră de inspirație pentru cartea „VINIL”?

Igor Guzun: Oamenii, viața, țările în care am fost și, mai ales, bucata aceasta de pământ pe care m-am născut și care se numește inadecvat, provizoriu și totuși atât de frumos, cu multe vocale: Moldova. Cu farmecul și paradoxurile ei. Cu o copilărie a noastră, a generației care mai păstrează discurile de vinil ca pe ceva de preț, și o copilărie a copiilor noștri minunați pe care îi deranjează liniștea.

Gândurile dintre pagini: Vă rog să-mi enumerați cinci scriitori care vă plac și cinci cărți pe care le-ați citit și v-au plăcut extrem de mult.

Igor Guzun: Vreau să spun mult mai multe nume și titluri, cât pentru o bibliotecă. Dacă suntem însă restrânși de spațiul acesta virtual, iată câteva nume.

Acești scriitori atât de mari încât majusculele par mici.Márquez. Llosa. Dostoevski. Vișniec. Makine. Elizabeth Gilbert. Murakami. Akunin. Hosseini. Antunes. Agatha Christie.

Nu sunt cinci, sunt 11. Care cărți ale lor? Toate.

Gândurile dintre pagini: În 2012, împreună cu cei de la agenția „URMA ta”, la care sunteți și director, ați lansat portalul www.stiripozitive.eu. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

Igor Guzun: Stiripozitive.eu Must Go On!

Gândurile dintre pagini: Știu că aveți și dumneavoastră un blog, ce părere aveți despre lumea blogului, despre cum a evoluat aceasta în ultimul timp?

Igor Guzun: Am creat www.aiciscriu.eu în octombrie 2010, acum șapte ani. Și îmi place să cred că este un blog cu șapte ani de acasă, chiar și din punct de vedere practic. Are șapte ani și poți ajunge cu un clic „Acasă”.

Gândurile dintre pagini: Ce pasiuni aveți în general? Cum vă petreceți timpul liber?

Igor Guzun: Nu-mi vine nimic în minte să spun deștept sau glumeț despre asta. Doar poate că trebuie să mărturisesc faptul că am impresia că fac tot ceea ce fac cu pasiune. Asta putem trece la Pasiuni?

Gândurile dintre pagini: Ce planuri de viitor aveți? Aveți în plan să lansați o nouă carte?

Igor Guzun: Da. Noua carte este despre noi și despre lucrurile mărunte care ne ajută să ne simțim BINE.

Gândurile dintre pagini: În încheiere, aș dori să le transmiteți câteva cuvinte cititorilor dumneavoastră și celor care îmi citesc blogul.

Igor Guzun: Aceste cuvinte nu sunt multe. Chiar unul. Dragoste!

Interviu de Ganduriledintrepagini.com

Pentru cei care vor să citească cartea „VINIL”, aceasta poate fi comandată online: aici.

Sursa foto: Fotoroom.md

Comments

Lasă un comentariu