Feed on
Posts
Comments

Everydayjournalism.md

Echipa Everyday dă startul unei noi rubrici „Cărțile de pe noptiera lui… ” în care ne-am propus să aflăm de la oamenii pasionați de lectură despre cărțile și autorii preferați, despre cărțile care i-au marcat, dar și să ne ofere o listă cu recomandări pentru o lectură cu impact. Astăzi, scriitorul Igor Guzun, care din 2007 până în prezent a reușit să scrie 15 cărți, ne-a oferit răspuns la toate aceste întrebări. Ce zici poate citești și tu cartea „Vinil”?

Cărțile de pe noptiera scriitorului Igor Guzun

Bineînțeles că am citit multe cărți, însă nu destule și nici nu pe toate pe care mi-ar fi plăcut să le citesc până acum. În schimb, lucrez la asta și a devenit acum mai ușor să găsesc de oriunde în lume cartea pe care vreau s-o citesc acum. Și nu durează prea mult ca să ajungă la tine. Doar că, odată cu trecerea anilor, sunt parcă tot mai multe de făcut în viață și rămâne mai puțin timp pentru citit. Citim cărți nu pentru a deveni mai deștepți, ci mai ales pentru a face lucruri deștepte. Fiindcă că ceea ce contează – pentru noi și pentru oamenii apropiați – este nu ceea ce am devenit după anumite lecturi sau ce am spus, dar ceea ce am făcut după ce am citit niște cărți. Și vine o vârstă la care sunt tot mai puține cărți – dar suficiente pentru viața asta și toate celelalte vieți – pe care vrei sau trebuie să le citești și se înmulțesc cărțile pe care vrei să le scrii. Plus, încă atâtea lucruri pe care vrei să le faci.

Probabil că toate cărțile m-au marcat. Și am scris toate cele 15 cărți de până acum – de la primul volum de versuri „De azi într-o săptămână” (2007) până la cartea de proză scurtă „VINIL” (apărută în două ediții, 2015 și 2016) – fiind inspirat din cărțile pe care le-am citit și din oamenii pe care i-am întâlnit în viață. Și dacă o fi câteva lecții învățate de mine în toți acești ani, acestea sunt din viață și nu din cărți.

Despre tineri și lectură

Sigur că citesc tinerii din ziua de astăzi. Poate nu cărțile pe care părinții și profesorii vor ca să le citească în primul rând copiii și adolescenții lor. Și poate nu în forma pe care și-o doresc adulții. Însă, copiii și tinerii de azi citesc. Cum să citească mai mult și cu ce-i pot ajuta maturii în asta? Să-i facă curioși, să le propună cărți potrivite. Nu „Frații Jderi”, ci mai nou „Miss Peregrine”, de exemplu. Pentru cărțile solide și fundamentale, probabil, sunt alte vârste mai nimerite.

Știu atâția adolescenți care au citit toate cele șapte cărți din seria „Harry Potter” –  și sunt printre acestea volume groase – iar unii tineri nici nu au așteptat să fie tradus în română cel de-al optulea, că l-au și citit în engleză. Ceea ce a făcut pentru promovarea lecturii printre copii și adolescenți atât cărțile „Jurnalul unui puşti” de Jeff Kinney sau „Harry Potter” de J. K. Rowling, cât și profesorii, care au înțeles să pună potențialul acestor cărți este fantastic…

Și apropo, cititorii și prețuitorii cărții „VINIL” sunt tinerii, mulți dintre aceștia adolescenți, și profesorii. Ce întâlniri minunate am avut la Clubul de promovare a lecturii de la Orhei sau la Liceul „Vasile Vasilache” de la Chișinău!

Recomandări

Am să vă spun o listă de scriitori pe care i-am citit, de la prima carte până la ultima ori până la cea mai recentă și merită și alții să le citească: Gabriel Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa, Elizabeth Gilbert, Fiodor Dostoevski, Boris Akunin, Haruki Murakami, Paulo Coelho, Charles Bukowski, Carlos Ruiz Zafón, Doru Ciocanu, Tatiana Țîbuleac sau Andreï Makine. Iar în ceea ce o privește pe Agatha Christie, sunt la cota de vreo 60 din cele 80 de romane, povestiri sau piese de teatru pe care le-a scris.

Povestea cu toți acești scriitori și, poate o mai fi câțiva pe care i-am uitat aici, este că, dacă mi-a plăcut o carte de-a lor, le citesc pe toate, fără să încerc să le compar între ele. Așa mi-am făcut o regulă și o respect. Pentru că e mai ușor de trăit după regula asta.

Toate cărțile sunt bune. Citiți-ne cărțile! Dacă nu pe ale mele, măcar toate celelalte. Sigur că o fi complicată sarcina asta pentru o viață de om. Rămân însă, celelalte.

Autoare: Sabina Hirianov

Sursa foto: Victor Garștea | TEDxChișinău

Sursa: Everydayjournalism.md

Comments

Lasă un comentariu