Feed on
Posts
Comments

Mihai Eminescu ne-a lăsat în poezii semne şi sugestii pentru realităţi care s-au întâmplat mult mai târziu, iar el, ca un vizionar ce este, le-a anticipat. Uniunea Europeană, Naţiunile Unite, Alianţa Nord-Atlantică – toate se află criptate, în abrevieri, în textele lui Eminescu.

„Icoana stelei ce-a murit / Încet pe cer se suie: / Era pe când nu s-a zărit, / Azi o vedem, şi UE” – astfel Mihai Eminescu făcea referire în poezia la „La steaua” şi la fundalul albastru al drapelului Uniunii Europene, şi la una dintre cele douăsprezece stele aurii de acolo.

Iar abrevierea Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost codificată de Eminescu în poezia „Iubitei” şi, ca să nu ne scape, a repetat-o: „O, NU-mi muri, O, NU-mi muri, iubită, / C-atunci în veci prin noapte-aş rătăci. /Mi-aş sfărma viaţa-n jalea cea cumplită / Şi de durere n-aş putea muri”.

NATO? Probabil, se conţine în exclamaţia „Pe veci pierduto, vecinic ador-NATO!”, din „Sonet III”.

Şi doar abrevierea aceasta încă nu am găsit-o în poeziile lui Eminescu – CNSPSRGMPFRM. Dar mai caut cu speranţă.

Pentru că un vizionar nu putea să nu ştie că este vorba despre Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Sănătate a Reproducerii, Genetică Medicală şi Planificare Familială al Republicii Moldova.

Episoade precedente „Emines-COOL”, sezonul  întâi:

Eminescu este EMO! Sfârşit de sezon Emines-COOL aici

Eminescu este COOL – Emines-COOL!

Eminescu este FUNNY!

Eminem este luceafărul poeziei americane

Comments

Lasă un comentariu