Feed on
Posts
Comments

În ajun de Eminescu, mă gândesc la poeţi. Şi, dintre toţi aceştia – astăzi, în primul rând, la Eminem.

Există voci care afirmă că Eminem este cel mai mare poet american. Dacă o fi aşa, s-ar putea întâmpla ca multe dintre afirmaţiile despre Eminescu să fie valabile şi în legătură cu celebrul rapper american.

Eminem este luceafărul poeziei americane.

Eminem este în literatura americană poetul nepereche a cărui operă învinge timpul, după cum ar fi putut afirma un George Călinescu american.

Eminem este un Beethoven al rap-ului american, care dă frâu liber sentimentelor şi întâmplărilor nefericite ce i-au ocupat toată copilăria.

La fel cum Eminescu este un reper fundamental al culturii române, Eminem este un rapper fundamental al culturii americane. Pentru că Eminem este expresia integrală a naţiunii americane, cum ar fi spus un Constantin Noica american.

Ce a fost şi ce a devenit Eminem este rezultatul geniului său înnăscut, care era prea puternic în a sa proprie fiinţă încât să-l fi abătut vreun contact cu lumea de la drumul său firesc, cum ar fi explicat, poate, un Titu Maiorescu american.

Eminem este omul cu cel mai american destin: luptător trădat de prieteni şi geniu înfrânt de manualele de literatură, ar fi putut spune un Andrei Gheorghe american, avocatul lui Eminem în lupta pentru „Marii Americani”.

Eminem este dintre acei puţini oameni, care nu sunt meniţi a vieţui în societate, pentru că nu-şi află semeni, ar fi putut spune un Ioan Slavici american, prietenul lui Eminem.

Eminem este chipul infinitului din noi, ar putea exclama americanii, la fel ca Adrian Păunescu despre Eminescu.

Eminem este actual. Eminem este unic. Eminem este etern. Am putea citi în eseurile elevilor americani.

Şi la toate acestea, ce-ar replica Eminem? Poate cu aceste versuri cântate, cu rime dure şi cu o exprimare directă, ce-ar putea deveni hit datorită legendarului rapper alb: „Iar eu fac ce fac demult, / Iarna viscolul ascult, / Crengile-mi rupându-le, / Apele astupându-le, / Troienind cărările / Şi gonind cântările”.

Comments

3 comentarii to “Eminem este luceafărul poeziei americane”

  1. Alex G says:

    da’ Eminem n-are copacul ăla 😀

  2. Moi says:

    La o astfel de comparatie nu m-as fi gandit niciodata .. Dar , la contexte diferite , eroi diferiti .

Lasă un comentariu