Feed on
Posts
Comments

Am împărtăşit colegilor şi oamenilor importanţi, prezenţi la Universitatea de Stat din Moldova la lansarea cărţii „REPORTAJUL. Tehnici de redactare”, de Radu Ciobotea (editura „Cartier”), câteva emoţii personale.

Este o carte care inspiră. În săptămâna în care am purtat-o în geantă  după ce mi-a dat-o Gheorghe Ierizanu, am deschis cartea în fiecare zi şi am citit pasaje din ea, fără să ajung de la un capăt la altul. Cu asemenea cărţi, nu mă grăbesc pentru că, dacă citesc o carte, n-o mai recitesc: ca să ţină mai lung lectura, citesc doar bucăţi dintr-o carte. Primele 17 pagini pot fi citite AICI.

Este şi o carte Science Fiction. Într-o eră a digitalului, ne ajung şi degetele unei mâini ca să numărăm reportajele din media care acum se ridică la calitatea şi coboară la profunzimea textelor analizate în „Reportajul. Tehnici de redactare”.


M-am notat şi în notes din telefon şi pe o carte de vizită câteva cuvinte, decupate din această carte, care să mă inspire să povestesc şi altora istorii despre oameni şi jurnalism. „Explozia numericului… febra sondajelor… proliferarea blogurilor… spectacol… povestea potrivită… documentare tăcută… cuvintele devin aici inutile”. Sunt toate şi multe altele în aceste „o mie şi una de nopţi ale reportajului”…

Într-o istorie zen pe care am repovestit-o celor prezenţi la lansarea cărţii un profesor în vârstă este intervievat de reporteri mai tineri, care îi spun că toată viaţa a îndemnat lumea să facă lucruri bune, însă lumea a devenit mai rea. „Oare nu a fost totul în zadar?” „Am îndemnat oamenii să facă lucruri bune şi ei au făcut lucruri rele. Şi cu toate asta eu am continuat. Deci, lumea nu a reuşit să mă schimbe pe mine. Eu sunt învingătorul în această luptă”, a fost explicaţia profesorului.

Şi m-am gândit că există o asemănare dintre această istorie şi mesajul-cheie pe care l-am perceput din cartea lui Radu Ciobotea. Şi am mai spus că noi, acolo la www.stiripozitive.eu, vom continua să îndemnăm oamenii cu istoriile umane ale altor oameni să facă lucruri bune, să se inspire de la aceste exemple de bine.

Am reţinut şi două mărturii care, la fel, sunt mesaje pozitive legate de carte, de viaţă şi de înţelegerea lucrurilor.

Radu Ciobotea: „Jurnalismul are nevoie de repere, altfel devine un talk show nesfârşit. Eu militez pentru demnitatea acestei meserii”.

Marius Lazurca: „Republica Moldova are tineri strălucitori. Cine vrea să fie optimist cu privire la viitorul Republicii Moldova, este suficient să se întâlnească cu tinerii de aici”.

La această lansare de carte am aplaudat şi cuvintele împărtăşite de Mihai Guzun, Georgeta Stepanov, Vitalie Dogaru, Otilia Dandara şi Emil Galaicu-Păun.

Comments

Un comentariu to “Ce am spus, ce-aş mai fi spus şi ce au spus alţi oameni la lansarea cărţii „Reportajul. Tehnici de redactare”, de Radu Ciobotea”

  1. Veaceslav says:

    Excelent! Mă bucur pentru profesorii de la care am învățat multe. Mulțumesc.

Lasă un comentariu