Feed on
Posts
Comments

Domnul Peabody i-a înmânat lui Tommy frumosul lui măr roşu şi strălucitor şi a pornit spre casă. Dacă a ajuns, nu se ştie, pentru că aici se încheie istoria. Ceea ce se cunoaşte însă, cu siguranţă, este că acest profesor de istorie şi de base-ball, Mr. Peabody, a reuşit să ajungă în inimile copiilor şi adulţilor, care au citit povestea „Merele Domnului Peabody”, scrisă de Madonna.

Regina muzicii pop, Madonna, semnează 5 cărţi de poveşti pentru copii şi maturi, inclusiv „Merele Domnului Peabody”, după ce, într-o carieră extraordinară în lumea spectacolului, a înregistrat 16 albume şi a jucat în 18 filme. Acum ea le povesteşte celor doi copii ai săi, Lola şi Rocco, dar şi altor cititori şi ascultători de poveşti, istorii fantastice, cu morală pentru realităţile zilei de astăzi.

În dedicaţia care însoţeşte cartea „Merele Domnului Peabody”, Madonna mărturiseşte că povestea originală a fost inspirată de un mare învăţător, care a trăit în secolul 18 în Podolia, o regiune din Ucraina. „Am păstrat-o în inima mea multă vreme”, scrie Madonna, dezvăluind că este o poveste „despre puterea cuvintelor”. „Şi despre cum trebuie să le alegem cu grijă ca să nu le facem rău celor din jur”.

Această poveste a Madonnei are trei eroi principali: Domnul Peabody, profesorul de istorie şi de base-ball al şcolii primare din oraşul Happyville, „cel mai grozav om din câţi există”; Billy Little, unul dintre elevii Domnului Peabody; şi Tommy Tittlebottom, un alt copil din echipa de base-ball, care a văzut cum într-o zi, după meci, profesorul a ales din magazinul de fructe mărul cel mai strălucit, l-a pus în geantă, dar nu l-a plătit. Tommy a povestit întâmplarea stranie tuturor prietenilor, care, la rândul lor, le povestiseră părinţilor, care le povestiseră vecinilor şi aceştia – prietenilor care-i aveau în Happyville.

În sâmbetele următoare, nici un elev al Domnului Peabody nu a mai venit la meci, iar locuitorii nu i-a mai răspuns la salut. Billy Little i-a explicat atunci profesorului: „Toată lumea crede că sunteţi un hoţ”. Atunci vânzătorul din magazinul de fructe i-a explicat lui Billy că profesorul îşi plăteşte merele în fiecare duminică, atunci când îşi ia laptele.

Mai târziu, Billy i-a povestit lui Tommy Tittlebottom adevărata poveste a merelor Domnului Peabody. În scurt timp, când l-a profesor, Tommy l-a întrebat ce ar putea face acum ca să îndrepte lucrurile. Domnul Peabody i-a spus să vină pe terenul de base-ball şi să ia cu el o pernă umplută cu fulgi. „Acum te rog să tai perna în două şi să o scuturi bine, ca să zboare toate penele”. Vântul a împrăştiat miile de pene în toate părţile, iar Tommy s-a gândit că era un preţ uşor de plătit pentru a obţine iertarea profesorului.

Peste puţin timp, Domnul Peabody i-a spus lui Tommy că ar mai fi ceva de făcut pentru a îndrepta lucrurile: „Trebuie să te duci şi să aduni toate penele”. Tommy s-a încruntat: „Nu cred că este posibil”. Iar profesorul de istorie şi de base-ball, Domnul Peabody, se pricepea bine şi la lecţii de viaţă: „Tot imposibil este şi să îndrepţi răul pe care l-ai făcut, împrăştiind zvonul că aş fi un hoţ. Fiecare pană este un om din Happyville”.

„Data viitoare să nu ne mai grăbim atât de mult să judecăm pe cineva. Şi să ne aducem aminte mereu că „un cuvânt poate să rănească mai mult decât o sabie” – aceasta este morala din povestea pentru copii şi adulţi „Merele Domnului Peabody”, scrisă de Madonna.

Comments

Lasă un comentariu