Feed on
Posts
Comments

1.
CUTIA MODERATORULUI. Ghid de moderare a discuţiilor publice în 9 paşi esenţiali
Până la această carte, ştiam că într-o cutie încap, de obicei, o pereche de pantofi.  Acum există o cutie în care încap 9 paşi şi aceştia îi pot ajuta pe moderatori, la fel ca pantofii, să meargă înainte. Am scris „Cutia moderatorului” la solicitarea lui Igor Grosu şi a lui Sorin Hadârcă. De fapt, oamenii şi cărţile au furnizat informaţiile şi inspiraţia care au făcut ca această resursă – inedită în Moldova – să se întâmple.

2.
MANUALUL DE JURNALISM ÎN SITUAŢII DE CRIZĂ, de Georgeta Stepanov şi Igor Guzun
Lansat la Congresul Naţional de Istorie a Presei, ediţia a III-a (România), acest manual îi „ajută pe oamenii de media să abordeze crizele potrivit – profesionist, echilibrat, etic, cu amprentă umană, spectaculos etc., oferind resurse teoretice, repere metodologice şi instrumente practice esenţiale”. Oamenii care mi-au fost alături în efortul nostru comun de elaborare şi promovare a manualului de jurnalism în situaţii de criză se numesc Georgeta Stepanov, Mihai Guzun şi Constantin Marin.

3.
Carte de comunicare pentru MOLDOVA APROAPE-DEPARTE
Această carte de comunicare, pe care am prezentat-o la Congresul IV al diasporei moldoveneşti, listează şi explică câteva dintre instrumentele şi tehncile care pot ajuta migranţii şi asociaţiile diasporei să înţeleagă şi să realizeze comunicarea ca pe un lucru firesc ce se întâmplă cu oamenii şi între oameni, pentru a obţine ceea ce-şi doresc: înţelegere, afirmare, sprijin, cooperare, politici. Iar înţelegerea şi cooperarea de care am beneficiat în munca asupra cărţii din partea Dorinei Andreev-Jitaru şi a lui Ghenadie Creţu au fost esenţiale.

4.
COMORILE ASCUNSE ALE MOLDOVEI / HIDDEN TREASURES OF MOLDOVA
„Mega-fantastic”, a exclamat Petru şi, în acelaşi registru, profesorul Marin: „Este splendid”. „Tare fine!”, a zis Ludmila. „O muncă deosebită”, a spus Polina. „Foarte frumos”, a apreciat Anna şi, în acelaşi timp: „Felicitări!”, a transmis Iulia. Întreaga poveste a acestui album, pe care l-am gândit şi realizat împreună cu Olga Sainciuc, Lică Sainciuc şi Grupul „Glasul Tinerilor” poate fi recitită aici, în episodul „Nişte oameni: oamenii, adevăratele comori ascunse ale Moldovei”. Ecourile acestui album au fost la fel ca şi imaginile incluse între coperţi: mai mult decât frumoase, foarte frumoase.

5.
Al Doilea Raport Naţional privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului
Omul-cheie în implicarea mea în redactarea versiunii române a acestui document strategic a fost Ludmila Ţiganu. De asemenea, prin această colaborare am reuşit să producem şi să difuzăm dosarul de presă al Raportului Naţional.

6.
SUNT MARTOR LA JUDECATĂ
Acest produs comun „URMA ta” & CNPAC îi ajută pe copiii din Moldova să-şi învingă frica atunci când ajung martori în instanţă. Este o carte produsă în cadrul campaniei „Copilul este martor cu nevoi speciale”. Iar oamenii esenţiali pentru această apariţie sunt Daniela Sîmboteanu şi Lică Sainciuc.

7.
POPULAŢIA CONTEAZĂ PENTRU UN VIITOR MAI BUN / POPULATION MATTERS FOR A BETTER TOMORROW
Şi pentru un raport se poate lucra cu pasiune. Am reuşit să facem asta împreună cu Fondul ONU pentru Populaţie, atunci când „URMA ta” a lucrat la texte şi design alături de Irina Lipcanu şi Boris Gîlcă.

8.
Eforturi ale patronilor agricoli din Moldova în combaterea muncii copilului: CRONICĂ UMANĂ
Căuşeni, Orhei, Ştefan Vodă, Soroca, Cahul, Hânceşti, Edineţ, Bălţi şi Chişinău. Aceste „Eforturi…” au beneficiat de cea mai largă campanie de promovare regională şi naţională printre cărţile din prezentul Top 10. Dovada este această galerie foto. Eugenia Ganea şi Alexandru Slusari au fost martorii şi participanţii întregului proces: de la crearea conceptului cărţii până la bucuria de după încheierea seriei de lansări.

9.
EDUCAŢIE PENTRU TOŢI ŞI PENTRU FIECARE
Mărturiile unui efort comun – ilustrat cu istorii umane, fotografii, rezultate – se află în interiorul acestei broşuri care prezintă reuşitele proiectului „Educaţie pentru Toţi”. Broşura a fost prezentată, în premieră, la Chişinău, la Conferinţa Naţională privind educaţia timpurie şi, apoi, în versiunea ei engleză, la Madrid, la Consiliul Director al Iniţiativei Globale de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi. Editor: Aurelia Guzun. Istorii umane: Angelina Olaru, Doina Sclifos, Ilona Spătaru, Irina Tribusean, Tatiana Eţco.

10.
CURRICULA ÎN DOMENIUL COMUNICĂRII
Am fost asociat în acest an unui efort de înţelegere şi regândire a mediului în care se dezvoltă segmentul de comunicare în Moldova, iar documentul final al acestei evaluări, realizată de o echipă de experţi naţionali şi internaţionali, poate servi drept carte de căpătâi a profesioniştilor în domeniul comunicării şi relaţiilor publice. Corina Cepoi, Alexandru Cliuicov şi Alexandru Canţîr sunt oamenii care au contribuit în mod decisiv ca acest document să se nască şi să contribuie la „Reîntoarcerea la democraţie…”, aşa cum îndeamnă proiectul în cadrul căruia a fost elaborată curricula.

* * *
Aceste 10 cărţi scrise-redactate-produse sunt, totuşi, mai puţine decât cele pe care le-am citit în 2010. Şi asta se întâmplă, din păcate sau din fericire, în fiecare an.

Comments

Lasă un comentariu