Feed on
Posts
Comments

Amintiri cu brand

Ne bucuram cu toţii de prada bunelului atunci când, cu ani în urmă, aducea acasă câte o blană. Îmi amintesc şi cum celălalt bunel intra, uneori, pe poartă şi o striga pe bunica: „Vera, sacii!”. Şi, probabil, în discuţiile părinţilor mei se strecura câteodată o comparaţie despre cineva care era îmbrăcat „ca Valea” – şi nu-mi amintesc, totuşi, dacă era de bine sau de rău. Ceea ce pot constata însă acum este că numele caselor mari de modă din lume erau undeva aproape, încă de pe vremea copilăriei noastre. Pur şi simplu, atunci nu ştiam să le desluşim.

PRADA era în blănurile bunelului, aduse de la vânătoare, într-o vreme în care această casă încă nu se asociase mişcării de înlăturare a blănurilor naturale în modă.

VERSACE era rima imperfectă a replicii celuilalt bunel: „Vera, sacii!”. Iar CAVALLI se regăsea în felul unor femei din sat de a purta haine „ca Valea”. Şi asta cu câteva decenii înainte de elementele noi ale colecţiei Roberto Cavalli 2011: accesorizările cu franjuri şi bijuterii supradimensionate. Astăzi, Valea, întâlnită aşa îmbrăcată, ar fi strigată „VALENTINO!”

Şi mai era în sat un băiat, Jănel, cu doi ani mai mare ca noi, iar atunci când jucam fotbal, el purta pe tricou numărul 5: CHANNEL 5. Peste mulţi-mulţi ani după asta am citit povestea vieţii lui Coco Channel, una dintre cele mai mari creatoare de modă din secolul trecut. Dacă aş fi avut ochii de azi, aş fi descoperit-o pe Coco Channel, fără două silabe, în „Povestea cu COCO-Ş-ul roşu”, de Vasile Vasilache.

Un coleg de-al lui tata se numea Gheorghe Bulgaru, iar de aici până la numele companiei de produse de lux BVLGARI nu-i decât un pas. Un pas de defilare?

Înainte mergeam, împreună cu ei şi cu alţi consăteni, la defilare de 1 mai, de 7 noiembrie şi, uneori, de 9 mai, de Ziua Victoriei. Astăzi defilările sunt de modă, iar printre cele mai urmărite – Victoria’s Secret.

Cât de mult s-au schimbat între timp vremurile: „Mos-film”, studioul copilăriei noastre, a fost un nume din domeniul cinematografiei, iar MOSCHINO este deja un brand din lumea modei!

Oare s-o fi gândit cineva că în compunerile pe care le scriam atunci despre „великий мо-гучий” se ascundea şi GUCCI?

Comments

Lasă un comentariu