Feed on
Posts
Comments

Iată celelalte 5 din lista celor 10 cărţi de citit pentru voi, tinerii lideri din Moldova. Este recomandarea mea pentru participanţii la Şcoala de Instruire Politică pentru Tinerii Lideri din Republica Moldova, organizată de IDIS „Viitorul”. Primele cinci sunt AICI.

SECRETELE COMUNICĂRII. Cum să comunici cu oricine, oricând şi oriunde, de Larry King. O carte scrisă cu umor şi înţelepciune ca să netezească drumul spre succesul care, cum spune acest celebru moderator de televiziune şi radio Larry King, „este pavat cu discuţii”. Cu sfaturi şi exemple din viaţă, cu reguli precum ascultă, fii atent la limbajul trupului, la contactul vizual, la decor  şi cele 8 lucruri pe care aşii conversaţiei le au în comun. „Majoritatea oamenilor de succes sunt vorbitori excelenţi. Să nu vă mire, reciproca este şi ea adevărată”, spune autorii talk-show-ului „Lary King Live”. „Oameni de succes care nu se pot exprima? Nu-mi vine în minte nici măcar unul. Zero”.

N-AM VENIT SĂ ŢIN UN DISCURS, de Gabriel Garcia Marquez. „Înainte de orice, scuzaţi-mă că vorbesc aşezat, dar adevărul e că, dacă mă ridic, risc să cad în picioare de frică”, a mărturisit, în unul dintre primele sale discursuri publice, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Gabriel Garcia Marquez, omul care a promis să nu facă în veci două lucruri: „să primesc un premiu şi să ţin un discurs”. Sunt aici, în carte, 22 de texte pe care Marquez le-a citit public. „Citind aceste discursuri, recunoaşte Marquez, redescopăr că m-am schimbat şi am evoluat ca scriitor”.

GÂNDIREA LATERALĂ, de Edward de Bono. O carte care ne învaţă să ieşim din modele şi tipare, folosindu-ne intuiţia, creativitatea şi dispoziţia. E un manual de creativitate, cu exerciţii practice, probleme, care ne ajută să găsim idei noi…

ACCEPTĂ SĂ CÂŞTIGI! Paşi esenţiali pentru a negocia în muncă şi în viaţă, de Hugh Willbourn. (coperta poate fi vizualizată AICI). După această carte puteţi negocia mai bine. „negocierea creează relaţii pozitive. De asemenea, creează bunăstare”, spune Willbourn. Iar „să înveţi să negociezi este ca şi cum ai învăţa să înoţi. Nu ai nimic de pierdut”.

CINE MI-A LUAT CAŞCAVALUL? de Spencer Johnson. Nu este despre şoareci şi caşcaval. Este despre viaţă şi oameni. Este unul dintre cele mai citite şi mai apreciate titluri din lume. Coperta poate fi vizualizată AICI, însă eu am citit ediţia care avea altă copertă. O carte despre cum să facem faţă schimbărilor care ne ameninţă echilibrul. „Fiecare dintre noi are o idee proprie despre cum arată Caşcavalul şi îl căutăm, deoarece credem că ne face fericiţi. Dacă-l obţinem, deseori devenim ataşaţi de el. Iar dacă îl pierdem sau ni-l ia cineva, acest lucru ne poate traumatiza… Credeţi sau nu, această mică povestire a salvat cariere, căsătorii şi vieţi!”, spune Spencer Johnson.

Iar cartea cu numărul 11 din această listă de 10 recomandări pentru tinerii lideri din Moldova vine de la Rada Baltag. „Iată dacă tot aveți liste de cărți pe care ar fi util să le citim, atunci vin și eu cu o recomandare. Ține mai mult de psihologie și dezvoltarea personală. „Supă de pui pentru suflet” se numește și acolo sunt multe lucrușoare interesante”, spune Rada.

Ce-ar mai fi de spus referitor la această listă de cărţi? m-aţi putea întreba. Sunt poate mai bune decât am reuşit să le descriu. Şi poate că, odată cu afirmarea voastră, şi printre liderii din Moldova lectura va deveni un viciu profesional.  Însă ceea ce contează cel mai mult este ceea ce veţi face după ce veţi citi aceste cărţi.

Şi ce ocazie mi-aţi dat să mi le amintesc, să le port în geantă toate împreună mai mutle zile la rând şi să retrăiesc emoţii legate de una sau alta!

Comments

Lasă un comentariu