Feed on
Posts
Comments

Fireşte că sunt de citit mult mai multe cărţi și mult mai multe lucruri de făcut pentru ca tinerii lideri să devină lideri. Această listă de 10 însă este una inspirată din discuția dintr-un week-end precedent pe care am avut-o cu participanții la cea de-a 4-a ediție a Şcolii de Instruire Politică pentru Tinerii Lideri din Republica Moldova, organizată de IDIS „Viitorul”.

100 IDEI GENIALE DE LEADERSHIP, de Jonathan Gifford (coperta poate fi vizualizată AICI). S-ar putea să nu fie – și chiar nu este – cea mai strălucită carte de liderism, însă acum și aici, cred, este cea mai accesibilă, de vreme ce face parte de curând din colecția „Adevărul”. Și dacă o fi adevărat că „în leadership este vorba doar despre schimbare”, aceasta poate fi realizată prin comunicare. Iar dovada se află și în îndemnurile de aici de la „Comunică tot timpul!”, „Comunică în criză!”, „Comunică simplu!”, „Comunică viziunea!” până la „Fii ferm!”, „Fii sincer!”, „Fii uman!”, „Fii pasionat”. O carte bună și pentru viață, și pentru traininguri.

CUM VORBIM ÎN PUBLIC, de Laurie Rozakis. Până la sfârșitul cărții, chiar deveniți experți și vorbitori în public stimați. Dacă majoritatea oamenilor se tem cel mai mult în lume de vorbitul în public, așa cum afirmă autoarea, „mai mult decât de moarte, de înec sau de câini”, vorbitul în public este una dinte cele mai importante abilități pentru succesul profesional și personal, dragi tineri lideri.

TROUT DESPRE STRATEGIE. Cum să cucerești piața și să ocupi un loc în mintea consumatorului (coperta poate fi vizualizată AICI). E o carte despre ce înseamnă o strategie și cu cât veți înțelege mai bine, cu atât veți fi capabili să alegeți strategia corectă care să vă aducă succesul. Iar succesul este să cucerești piața. Inclusiv Piața Marii Adunări Naționale.

NOUL MACHIAVELLI. Cum să gestionezi puterea în lumea modernă, de Jonathan Powell (primele 13 pagini pot fi citite AICI pe Cartier.md). O carte fantastică. Nu ca gen, ci în sensul de extraordinară. Și este bună nu pentru că autorul ei, șef al staffului premierului britanic Tony Blair timp de 10 ani, a fost în aceste zile la Chișinău, unde a spus că orice problemă are soluții. Ceea ce poate fi în primul rând util din această carte pentru tineri este descrierea calităților unui lider. „Spre deosebire de înțelepciune, care poate fi dobândită prin experiență, aceste calități, curajul și inteligența, nu pot fi învățate. Un lider trebuie să se nască cu ele”, scrie Jonathan Powell, ca să explice apoi următoarele…

„În politică, faptul de a avea curaj se dovedește mai ales prin abilitatea de a lua decizii complexe și prin dorința de a-ți asuma riscuri atunci când nu poți fi sigur de rezultat”. „Desigur, curajul orbesc nu este suficient. Viclenia este și ea necesară…”, iar în afară de abilitatea de a lua decizii dificile, un lider de succes trebuie să se fi născut cu instincte politice bune. „Unii lideri aleg tonul perfect, iar alții sunt complet afoni. Unii pot analiza starea publicului și reușesc să o ghideze. Alții pur și simplu nu pot”, afirmă Powell. Iar eu nu pot să nu mai dau încă un citat: „Deși esențiale, aceste calități înnăscute, curajul și instinctul politic, nu sunt suficiente pentru un mare lider. Liderii trebuie să dobândească alte cinci calități: competență, capacitate de comunicare, charismă, perspectivă și șarm”.

VACA MOV. Transforma-ti afacerea prin idei remarcabile, de Seth Godin (coperta poate fi vizualizată AICI). Dacă nu îmbrățișezi principiul „Vaca mov“, nu exiști. Te remarci sau ești invizibil. Trebuie să alegi. Și dacă alegeți, dragi tineri lideri, să vă remarcați în bine, astfel îi ajutați pe alții să vă aleagă.

Vor urma alte 5 cărți pe care le recomand tinerilor lideri din Moldova.

Comments

Lasă un comentariu