Feed on
Posts
Comments

O carte despre îngeri şi despre a doua minte. Şi despre nişte femei care poartă haine ciudate: rochii de piele şi basmale colorate. „Sunt lesbiene, spuse cineva. Sunt nebune, zise altul”. Femeile se numesc Walkiriile, sunt opt la număr, trăiesc în deşert, nu se opresc niciunde, dar lasă urme. Aproape la fel ca tortura, care lasă urme în panourile de pe străzile Chişinăului. Şi Walkiriile acestea ajută oamenii să-şi împlinească visul.

O carte care verbalizează ceea ce poate bănuim cu toţii. Că nu trebuie să luptăm împotriva gândurilor, căci sunt mai puternice decât oamenii. Şi dacă vrem să scăpăm de ele, trebuie, pur şi simplu, să le acceptăm. Ca pe nişte cereri de prietenie în reţelele de socializare.

O carte despre trecut şi viitor. Iar citatul meu preferat din „Walkiriile” este despre timp: „Mulţi bătrâni îşi petrec ce le-a mai rămas din timp privind într-o singură direcţie: trecutul. Nu pentru că le plac amintirile aşa de mult, dar ştiu că acolo nu vor găsi lucrul de care se tem cel mai tare. Puţini bătrâni privesc spre viitor”. Pentru că acolo descoperă ce le rezervă viitorul de-adevăratelea: moartea.

O carte care împarte lumea în agricultori, care iubesc pământul şi recolta, şi vânători, care iubesc pădurea întunecată şi victoriile.

„Walkiriile” sunt o carte scrisă de Paulo Coelho la câţiva ani de la „Alchimistul”. Şi dacă e adevărat că „Alchimistul” a schimbat viaţa mai multor oameni, este pentru că aceştia au folosit cartea, în urmărirea propriilor vise, ca pe un instrument. „Alchimis-TOOL”.

O carte care ne învaţă că Universul nu se sfârşeşte între pereţii camerei noastre şi că „trebuie să ne dezvoltăm propriile forţe, să acceptăm semnele, să ne urmăm visele şi inima”.

Inima, a doua minte. În sens că, dacă avem două, a doua minte. Iar dacă una, cum se întâmplă cel mai des – niciodată.

Comments

4 comentarii to “„Walkiriile” de Paulo Coelho, povestite de Igor Guzun în 300 de cuvinte”

  1. Roxandrei says:

    In opinia mea, principalul mesaj pe care Coelho ni-l transmite prin cartea Walkiriile este sa nu ne fie frica sa ne urmam si sa ne implinim visele. Mi-a placut asa mult cartea incat i-am dedicat un articol aici:
    http://roxandrei.ro/diverse/carti/walkiriile-paulo-coelho/

  2. Unde pot gasi cartea in Moldova? 🙁 Am gasit-o doar in rusa!

Lasă un comentariu