Feed on
Posts
Comments

După ce a fost, în 1966, în titlul romanului „Singur în faţa dragostei” de Aureliu Busuioc şi, peste un an, într-„Un veac de singurătate” de Garcia Marquez, iată că singurătatea îşi face loc şi în cartea unuia dintre cei mai citiţi şi mai influenţi autori ai zilelor noastre: Paulo Coelho.

Cel de-al 12-lea roman al scriitorului brazilian care a vândut peste 100 de milioane de exemplare din cărţile sale poartă titlul „Învingătorul este întotdeauna singur”, lansat în premieră în toamna lui 2008. Pentru coperta noului său roman, Coelho a ales culoarea roşie – deopotrivă culoare a covorului pe care merg vedetele filmului şi modei la Cannes şi culoare a crimelor care au loc aici în cele 24 de ore cât durează acţiunea romanului.

Protagoniştii dramei se numesc Igor Malev, un miliardar rus, şi Ewa, fosta lui soţie. Alte distribuţii: actriţe şi fotomodele debutante, creatori de modă, regizori de film şi producători celebri, tulburaţi cu toţii de propriile vise, într-o lume a frumuseţii, care este, de multe ori, în acelaşi timp, fermecătoare şi amăgitoare.

„Cine schimbă lumea?” întreabă  Coelho. Şi răspunde: „Superclasa. Cei care fac. Cei care intervin în comportamentul, în inimile şi în mintea celui mai mare număr posibil de oameni“.

Igor, omul de afaceri rus, este un bărbat frumos, bogat, de succes, însă este părăsit de soţie, şi durerea pierderii îl aduce la festivalul de film de la Cannes, unde încearcă s-o recâştige pe Ewa. În această tentativă, Igor, un fost luptător în războiul sovietic din Afganistan, distruge mai multe lumi, face mai multe victime. Singurul lui regret din viaţă, mărturisit pe ultima pagină a romanului, este că a avut slăbiciunea momentană de a fi încercat să-şi mărturisească crimele poliţiei. În rest, coşmarurile lui au rămas în urmă şi este un învingător.

Despre această ultimă carte a sa, Paulo Coelho mărturiseşte că a scris-o, atunci când s-a hotărât să facă „o descriere fotografică a epocii” în care trăieşte. Coelho fotografiază latura întunecată a succesului şi developează latura întunecată a sufletului unor oameni de succes, „învingători”.

Celelalte fotografii, filme şi texte ale sale – care îmbină viaţa reală cu ficţiunea – Paulo Coelho le oferă cititorilor şi fanilor prin intermediul spaţiului digital. Paulo Coelho are o prezenţă extinsă pe Internet şi este primul autor de succes care sprijină activ descărcarea gratuită a textelor sale. Coelho, în vârstă de 63 de ani, are blog şi conturi în reţelele de socializare şi este activ pe site-uri ca Youtube şi Picasa. Toate acestea i-au adus titlul de „cel mai Google autor” al tuturor timpurilor. Iar cel mai cunoscut roman al său, „Alchimistul”, publicat în anul 1987, i-a adus autorului în 2008 un record Guiness pentru cea mai tradusă carte (67 de limbi).

Şi toate-toate acestea pentru ca Paolo Coelho să intervină „în comportamentul, în inimile şi în mintea celui mai mare număr posibil de oameni“ şi să schimbe tot ce se poate în bine.

Comments

Lasă un comentariu