Feed on
Posts
Comments

Muncitor la o fabrică de biscuiţi pentru câini. Este una dintre profesiile pe care le îmbrăţişează, pentru puţin timp, scriitorul Charles Bukowski şi eroul romanului său „Factotum”, Henry Chinaski. Şi în acest roman, la fel ca în cele mai cunoscute cărţi ale lui Bukowski, „Femei” şi „De duzină”, biografia autorului se contopeşte cu viaţa personajului central din ficţiunile sale, scrise toate în cheia unui realism murdar, dar cu dragoste curată pentru viaţa oamenilor obişnuiţi.

Atunci când personajul din „Factotum”, Chinaski, este eliberat din închisoare, după ce tatăl lui plăteşte o amendă de 30 de dolari, tata îi spune: „Fiule, de n-ar fi fost primul război mondial, n-aş fi cunoscut-o niciodată pe mama ta şi tu n-ai fi venit pe lume”.

La fel ca eroul romanelor sale, scriitorul Charles Bukowski este fiul unui soldat american şi al unei nemţoaice, născut în 1920, în Germania. A urmat cursuri de jurnalism în America şi a supravieţuit din slujbe mărunte: liftier, şofer de camion, muncitor într-o fabrică de biscuiţi pentru câini şi aşa mai departe. Iar atunci când a ajuns funcţionar la poştă, a început să scrie. Bukowski a scris în cei 74 de ani pe care i-a trăit mii de poezii, sute de nuvele şi şase romane – toate despre femei, alcool şi oameni obişnuiţi. Obişnuiţi cu sărăcia, cu lipsurile şi cu mersul la oficiile forţei de muncă, pentru a căuta slujbe.

Prima muncă pe care o face personajul principal din „Factotum”, Henry Chinaski, este cea de distribuitor de reviste. A obţinut serviciul, chiar dacă la interviul de angajare a venit nebărbierit. „De ce nu v-aţi bărbierit? Aţi pierdut un pariu?”, l-a întrebat angajatorul. Henry a răspuns: „Încă nu. Am pus pariu că pot să-mi găsesc o slujbă într-o singură zi, chiar şi cu barba asta”. A obţinut-o pentru trei sau patru zile, cum mărturiseşte, şi a renunţat la ea, după ce a cerut o mărire de doi dolari la leafa de 17 dolari pe săptămână, iar patronul a spus că pur şi simplu nu poate.

Au urmat apoi în viaţa lui Henry Chinaski din „Factotum” alte slujbe: curier la un ziar; angajat al unei firme de publicitate, responsabil de încleierea unor postere. Apoi muncitor la fabrica de biscuiţi – biscuiţi verzi, roşii, galbeni, maro, mov, albaştri, cu vitamine şi biscuiţi vegetali – toţi pentru câini. Mai târziu, Henry a fost spălător de jaluzele; funcţionar într-un magazin de haine de damă, pentru că „întotdeauna i-au plăcut damele în haine de dame”; şi lucrător la un depozit de biciclete. Într-un moment dat, într-una din nopţi, al doilea război mondial s-a sfârşit. „Iar slujbele, care fuseseră întotdeauna greu de găsit, ajunseră acum şi mai greu de obţinut”, scrie Charles Bukowski ficţiunea vieţii sale, personificată în Henry Chinaski din romanul „Factotum”.

În timp ce munceşte sau îşi caută o nouă slujbă, eroul lui Bukowski scrie – mici povestiri, de exemplu, „Robinetul defect al destinului mei”, ascultând muzică – „A cincea de Beethoven, A doua de Brahms”, şi visând să ajungă un autor de succes. Reuşita însemna pentru el trabucuri, haine scumpe, huzur, călătorii în Europa, femei spilcuite.

În ultimii ani de viaţă, scriitorul Charles Bukowski a cunoscut reuşita: din ceea ce visase personajul său, avea casă cu piscină, un BMW şi un calculator.

Comments

Niciun comentariu to “„Factotum”, de Charles Bukowski, care a fost mai întâi muncitor la o fabrică de biscuiţi pentru câini / un roman povestit în 500 de cuvinte de Igor Guzun”

  1. viorel says:

    Am vazut filmul – impresionant. Romanul nu l-am citit si se pare ca mi-ai economisit ceva timp, lucru pentru care iti multumesc. Ma gandeam ca in romana nu este o traducere pentru raznorabocii – factotum ar fi potrivit 🙂

Lasă un comentariu