Feed on
Posts
Comments

La ora 23 am avut în sfârşit timp să mă instalez confortabil şi să savurez aceste pagini care m-au făcut să cad în Moldova, în copilărie şi pe gânduri.

Am patinat pe un disc vinil de amintiri, printre ironie, nostalgie, tragedie şi adevăr. M-am simţit aleasă pentru că am avut dreptul la o astfel de copilărie şi am regretat că probabil copiii mei nu vor experimenta niciodată aceleaşi lucruri.

Citind, nu ştiu de ce, probabil pentru că mă gândeam mereu la viniluri, am avut mereu în faţă imaginea asta a acului care citeşte vinilul şi care sare cu un zgomot de zgâriat. Mi-au venit în minte mai multe cuvinte – pătrunzător, nostalgic, regretabil – şi am observat că dimensiunea timpului ia un aspect diferit în cartea lui Igor Guzun…

Comparând această carte cu ceea ce fac eu în domeniul artistic, mi-a venit în gând termenul de „perpetuitate”: s-au luat amintirile (discul de vinil), s-au analizat, s-au făcut incizii, s-au tratat cu căldură (termoformare, în cazul meu), s-au decorat cu floricele şi au devenit obiecte de design, funcţionale sau de decor, reciclate şi transferate dintr-un context în altul cu o viziune modernă. Am simţit acelaşi lucru în cartea „Vinil” – gânduri şi cuvinte reciclate şi transferate în contextul contemporanității.

Voi avea nevoie de această carte ca să o deschid şi să-mi aduc aminte de esenţial, de ceea ce ne face să fim noi înşine.

OXANA RAMAT,

Art Designer originar din Moldova și stabilit la Bordeaux, Franța, autoarea unor opere de artă din discuri de vinil

Comments

Lasă un comentariu